Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση χαρτογράφησης του απόδημου Ελληνισμού

Η ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική Διασπορά – ένας από τους έξι στρατηγικούς άξονες που έχει προτάξει το υπουργείο Εξωτερικών ως προτεραιότητα για την τρέχουσα τετραετία – αναμένεται να υπηρετηθεί μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική διαβούλευση είχε οριστεί η σημερινή, όμως αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έως και τις 31 Μαρτίου. Τα εκατοντάδες σχόλια και οι προτάσεις που υπέβαλαν Ελληνες από όλον τον κόσμο, θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι αλλά και ομογενειακές οργανώσεις θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδική εκδήλωση πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς επίσης και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, «είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ενοποιημένη, συνεκτική στρατηγική για τους απόδημους Ελληνες με ορίζοντα τετραετίας». Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στην υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στην ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού και στην προσέγγιση της νέας Διασποράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες από τις καινοτομίες που εισάγει το Στρατηγικό Σχέδιο, οι οποίες περιγράφονται ως προτεινόμενες «δράσεις». Για τη δικτύωση και τις συνέργειες ομογενών προτείνεται, για παράδειγμα, η έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας απόδημου Ελληνισμού «diaspora.gr».

Για τη χαρτογράφηση της Ομογένειας προτείνεται η δημιουργία Μητρώου Ομογενειακών Οργανώσεων και Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για την ενδυνάμωση διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική Διασπορά κατατέθηκε η ιδέα για τη διοργάνωση παγκόσμιου Forum Ελλήνων της Διασποράς σε ετήσια βάση και η καθιέρωση εορτασμού της «Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού». Οσον αφορά την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δρομολογείται η σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον φορέα «Study in Greece».

Για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές Αρχές υπάρχει πρόταση για εξυπηρέτηση πολιτών μέσω βιντεοκλήσης και για δημιουργία εφαρμογής στα κινητά ομογενών με τη λειτουργία, μεταξύ άλλων, Εκτακτης Ανάγκης (alert) για την ενημέρωσή τους σε περίπτωση κρίσεων, φυσικών καταστροφών και απειλών ασφάλειας.

Ακόμη, στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας και της αξιοποίησης των Ελλήνων της Διασποράς για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις για προσέγγιση και ενεργοποίηση πολλαπλασιαστών μέσω social media, για συνέργειες με φορείς και επιδραστικές προσωπικότητες της Ομογένειας, καθώς επίσης και για κατάρτιση Ειδικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση fake news.

Related posts

Ανδρουλάκης προς αγρότες: «Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εμπόδιο στην εθνικά καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη»

admin

Μπρα ντε φερ Πολάκη – Αναγνωστοπούλου πριν την τηλεδιάσκεψη των «6+6»

admin

Κανένας στο απυρόβλητο

admin

Τι είπε ο Μητσοτάκης για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

admin

Πίσω από τις κάμερες

admin

Ο Λαβρόφ στα Σκόπια μέσω ελληνικού εναέριου χώρου

admin

Στον εξώστη

admin

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά, ενώ ο Τσίπρας με την Πρωταπριλιά

admin

Για αρχή μια μοίρα με 20 αεροσκάφη F-35

admin