Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιθεώρηση Εργασίας: Σε εμπόριο, ξενοδοχεία, εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας

Σε

εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση

καταγράφονται τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην

εργασία

.


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.





Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις

το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση,

υπογραμμίζοντας τη διαχρονική́ τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.





Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά́ εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.


Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από́ τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κλπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κλπ.).





Όπως επισημαίνει η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία: «Το αυξημένο ποσοστό εξωδικαστικής επίλυσης αυτών των ιδιαίτερα δυσδιάκριτων και δυσαπόδεικτων υποθέσεων αποτυπώνει, για ακόμη ένα έτος, τον ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων, οι οποίοι αξιοποιούν ουσιαστικά το σύνολο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Πρωταρχικό δε μέλημά μας είναι να καταστεί σαφές, στο σύνολο του κόσμου εργασίας, ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να αξιοποιηθεί ως εξαιρετική ευκαιρία αλλαγής εργασιακής κουλτούρας, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στη βία και παρενόχληση. Γεγονός που θα προσδώσει ευρύτερο κοινωνικό πρόσημο στη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας προς όφελος εργαζομένων, απασχολουμένων, εργοδοτών και της κοινωνίας ολόκληρης».





Πιο αναλυτικά,

σε σύνολο 230 καταγγελιών:

– 73 υποθέσεις επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων.





– 12 υποθέσεις ματαιώθηκαν, είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας, είτε λόγω γραπτής σχετικής δήλωσης των τελευταίων, είτε διότι κατά τη συζήτηση δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ειδική διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 4808/2021.





Related posts

Χωρίς απώλειες τα ελληνικά ομόλογα μετά τη Moody΄s

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κοκκίνισε» το ταμπλό μετά το pause της Moody’s – Ποιες μετοχές βυθίστηκαν

admin

ΗΠΑ – Καύσιμα: Ο Τζο Μπάιντεν προωθεί καλοκαιρινή αναστολή φόρου στη βενζίνη για να πέσουν οι τιμές

admin

Ανεργία: Αύξηση 4,69% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ

admin

Συνέδριο Economist – Παπαθανάσης: Διαθέτουμε τα επενδυτικά εργαλεία για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη

admin

Πληρωμές με IRIS ακόμα και στο… περίπτερο

admin

Στη Βουλή η τροπολογία για την προσωρινή σύνταξη ως προκαταβολή

admin

Τα επιδόματα και οι οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν μέχρι τα Χριστούγεννα – Δείτε βίντεο

admin

ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για την 469 προσλήψεις στο Υπ. Πολιτισμού

admin