Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρηκτικό τριήμερο στη Βουλή – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Νίκη στα σημεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «πέρασε τον κάβο» στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Οι 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ( ένας βουλευτής) έδωσαν άφεση… αμαρτιών καλύπτοντας τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου την ίδια ώρα που η κοινωνία βράζει και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ζητούν Δικαιοσύνη. 141 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε τα περί «ανθρώπινου λάθους» που συναντήθηκε με τα «διαχρονικά κενά του κράτους» και ανέλαβε την ευθύνη στη μνήμη όσων χάθηκαν να πει την «αλήθεια», όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. «Δεν δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη» ισχυρίστηκε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση».

Χειροκροτήματα από τα «γαλάζια» έδρανα στον πρωθυπουργό.

Ντρίπλα στην πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Κ.Ο. ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου για προκαταρκτική με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε μια ντρίπλα απαντώντας πως «αν κρίνετε ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο να το τεκμηριώσετε και να πάμε».

Είπε πως «για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, αρνήθηκε τα περί «μπαζώματος» στον τόπο του δυστυχήματος και απέρριψε τις ενδείξεις περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα προκειμένου να κατασκευαστεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθος.

Υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και τον πρώην υπουργό του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και μάλιστα επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου.

Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στα ομαδικά «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως δεν δέχεται ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από τους άλλους, ενώ επανέλαβε πως «διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος» το βράδυ της τραγωδίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα.

«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους»

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση «πείραξε» τους διαλόγους τη νύχτα της τραγωδίας.

«Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;», τόνισε.

Στη συνέχεια, αφού χαρακτήρισε «βαθύτατα παραπλανητικό» το δημοσίευμα του Βήματος, σημείωσε: «Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς. Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;».

«Εισάγατε στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, «δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε» ενώ για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης είπε πως η Δικαιοσύνη κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα και για «34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες».

Να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους μεγαλώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, στόχευσε κατευθείαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά χωρίς να βγάζει από το κάδρο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Καταφέρθηκε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη και την αναφορά του σε «μπαζώματα» καλώντας να το θέσει «μπροστά στους γονείς των θυμάτων των Τεμπών» αλλά και κατά του τέως υπουργού Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή που «ήρθε κατώτερος των περιστάσεων χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη».

Ειδικά για τον τέως υπουργό, τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο» και τον κάλεσε να βγει να πει πως δεν τον καλύπτει η διάταξη για την ασυλία υπουργών. Σε αυτό το σημείο ζήτησε «να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί» καλώντας όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν.

«Ποιος σας ενημέρωσε τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας με παραποιημένα στοιχεία», ρώτησε τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στη «μονταζιέρα» και τα ηχητικά ντοκουμέντα που αλλοιώθηκαν. «Θέλουμε απαντήσεις», τόνισε.

Για την πρόταση δυσπιστίας ανέφερε πως κατατέθηκε «για να μάθει άφοβα η κοινωνία τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες σας».

Μεγαλώνοντας το κάδρο ο Σωκράτης Φάμελλο τόνισε πως «όλα δείχνουν έναν οργανωμένο μηχανισμό εντός του Μαξίμου που παραβιάζει το κράτος δικαίου».

«Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας είπε πως «είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ».

Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει. Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος είπε ότι «κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών».

Επικαλέστηκε ακόμη το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο «…από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν ακόμα παραλάβει τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε».

Έθεσε μάλιστα και κομβικής σημασίας ερωτήματα. «Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει;» ρώτησε διαμηνύοντας: «Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία προπαγάνδα σας».

Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτό που έχω να σας πω κλείνοντας είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Related posts

Καλλιτέχνες: Συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη

admin

Οικονόμου για καταγγελία Τζανερίκου: «Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, οτιδήποτε άλλα, ούτε έγιναν, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν»

admin

Εύα Καϊλή: Την «καίνε» τα μπιμπερό που βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα

admin

Πλεύρης: Υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα – Τι είπε για τις κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

admin

Αναζητούν νέα στελέχη από 3.000 βιογραφικά

admin

Φάμελλος για Νέα Φιλαδέλφεια: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει και ο πρωθυπουργός να απουσιάζει

admin

Τέσσερις νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία

admin

Θεοδωρικάκος προς Σοϊλού: Ο κόσμος είδε τη στάση της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες

admin