Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Πάει για Νοέμβριο η διάθεση του 20% από ΤΧΣ

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται η διάθεση ποσοστού πέριξ του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Το υπέρτατο όργανο του ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα τις επόμενες ημέρες. Εφόσον ανάψει πράσινο φως, θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις της τράπεζας, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Η Εθνική έχει, ήδη, κάνει σχετική προεργασία και σύμφωνα με πληροφορίες συζητά με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να αναλάβουν ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου της για τη διάθεση του 20%.

Εφόσον αυτό συμβεί, οι δύο τράπεζες δεν μπορούν να επιλεγούν σε ρόλο συμβούλου διάθεσης από το ΤΧΣ για τη διάθεση του 20%, η οποία θα διενεργηθεί με βιβλίο προσφορών στο διεθνές της σκέλος (σ.σ. ενδέχεται να υπάρξει και δημόσια προσφορά ως 5% σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές). Στα τραπεζικά πηγαδάκια ακούγεται ότι φαβορί για τη θέση συμβούλου διάθεσης είναι η JP Morgan.

Η Goldman Sachs παρουσίασε πρόσφατα την Εθνική Τράπεζα σε πελάτες της, κατά τη διάρκεια του 11ου συμποσίου τραπεζών για την περιοχή Νότιας & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ μετά τα αποτελέσματα Β τριμήνου αναθεώρησε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 8 ευρώ.

H Morgan Stanley, από την πλευρά της, έχει την Εθνική στις κορυφαίες επιλογές της για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τιμή στόχο τα 8,33 ευρώ. Ο αναλυτής της Morgan Stanley εκτιμά ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Εθνικής θα διαμορφωθεί το 2025 σε 2,4%, έναντι 2,7% φέτος και 1,7% το 2022.

Το υψηλό Net Interest Margin, σε συνδυασμό με αύξηση του υπολοίπου χορηγήσεων κατά 7% την περίοδο 2022-25, σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα εμφανίσουν ανθεκτικότητα τη διετία 2024-25.

ΧΡ. Κ.

Related posts

Προειδοποίηση της ΕΚΤ για τα “κόκκινα δάνεια”

admin

ISS: Οι μέτοχοι να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

admin

ΤτΕ: Εθνικός συντονιστής πρωτοβουλίας «Global Money Week» του ΟΟΣΑ 

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο

admin

Προειδοποίηση ΤτΕ για λουκέτα και διπλό μήνυμα στις τράπεζες

admin

Βιλερουά (ΕΚΤ): Στόχος μια ήπια προσγείωση της οικονομίας

admin

Ενρία: Να μην ποντάρουν σε περισσότερη κρατική βοήθεια οι ευρωτράπεζες

admin

Goldman Sachs: Περικοπή αποδοχών κατά 10 εκατ. δολ. στον CEO, D. Solomon, για το 2020

admin

Επιταχύνθηκαν τα δάνεια προς επιχειρήσεις, μείωση καταθέσεων

admin