Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Δίνει πάνω από 300 εκατ. για επαναγορά ακινήτων

Τρία μεγάλα σε επιφάνεια ακίνητα επέστρεψαν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας καθώς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς 53 μισθωμένων ακινήτων, που αποκάλυψε το -.gr στις αρχές Αυγούστου.

Η Εθνική απέκτησε το κτήριο που στεγάζει τις μηχανογραφικές της υπηρεσίες στον Γέρακα Αττικής από την Prodea, το ιστορικό κτήριο της οδού Σοφοκλέους (Σοφοκλέους 10) από εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα καθώς και κτήριο γραφείων επί της οδού Πειραιώς από την Dromeus Capital. Για τις παραπάνω αγορές διέθεσε περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αγορά χαρτοφυλακίου 50 ακινήτων (49 ακίνητα συν μια εταιρεία, που ελέγχει ακίνητο) από την Prodea. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα δικτύου, που θα παραμείνουν σε λειτουργία, βάσει του business plan καθώς και μικρότερα κτήρια γραφείων. Όλα είναι μισθωμένα από τον όμιλο Εθνικής και εξυπηρετούν λειτουργικές του ανάγκες.

Η Prodea εισέπραξε 83,25 εκατ. ευρώ για το κτήριο στον Γέρακα και θα μπουν στα ταμεία της άλλα 154 εκατ. ευρώ, με τη μεταβίβαση των 50 προαναφερθέντων ακινήτων. Συνολικά, δηλαδή, θα εισπράξει από την Εθνική 237,25 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε η ίδια.

Αθροιστικά, η Εθνική προβλέπεται να ξοδέψει, βάσει όσων αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά κτηρίων που μισθώνει. Κτήρια που είχαν εισφερθεί στην Prodea (τότε Πανγαία ΑΕΕΑΠ) και εν συνεχεία ή πωλήθηκαν σε τρίτους (κτήρια σε Πειραιώς 74 και Σοφοκλέους 10) ή παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε με την Εθνική η τροποποίηση όρων της μίσθωσης για τα εναπομείναντα ακίνητα, ιδιοκτησίας Prodea, που θα συνεχίζει να νοικιάζει η ΕΤΕ.

Με τις παραπάνω συναλλαγές η τράπεζα τοποθετεί στο real estate μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας και των ιδιαίτερα υψηλών κερδών τρέχουσας χρήσης, ενώ η επίπτωση στα κεφάλαια είναι χαμηλή, αν συνυπολογισθεί η εντυπωσιακή παραγωγή κεφαλαίου από την οργανική κερδοφορία.

Η Εθνική μειώνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα λειτουργικά της έξοδα καθώς θα μειωθούν σημαντικά τα μισθώματα. Στον αντίποδα θα διενεργεί απόσβεση της επένδυσης σε βάθος χρόνου.

Related posts

Πρόγραμμα 500 εκατ. από ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις

admin

Morgan Stanley: Το καλο και το κακό σενάριο για τις τραπεζικές μετοχές

admin

Τράπεζες: Ενα βήμα πίσω για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων

admin

Τα υψηλά επιτόκια στήριξαν τη UBS το τέταρτο τρίμηνο

admin

Alpha Bank: Τετάρτη 9 Αυγούστου ανακοινώνονται αποτελέσματα α’ εξαμήηνου

admin

Αυξημένα οικονομικά μεγέθη από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

admin

Πτώση 26% για τα κέρδη της Citigroup το τέταρτο τρίμηνο

admin

Mega deal Εθνικής με Prodea και Παπαλέκα για ακίνητα

admin

Λαγκάρντ: Θα αντιδράσουμε στις αυξήσεις περιθωρίων και μισθών

admin