Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Το σχέδιο για «έξυπνη» επέκταση και επίθεση στα στεγαστικά

Η ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών κερδοφορίας εντός και εκτός συνόρων, η αύξηση των χορηγήσεων στο retail, η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023 και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση (σ.σ. η οποία όμως αποτελεί απόφαση του ΤΧΣ) αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία βήματα της εξυγίανσης του ισολογισμού από τα εναπομείναντα NPE, η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένεται να αιτηθεί την ένταξη του νέα πακέτου «Frontier III» ύψους 600 εκατ ευρώ στον Ηρακλή ΙΙΙ.

«Εξυπνη» επέκταση

Η διοίκηση της τράπεζας με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή θέση αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις απόδοσης εσόδων από τους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και των κατασκευών εντός και εκτός συνόρων. Βασικό εργαλείο υλοποίησης του εν λόγω στόχου αποτελεί η τεχνολογία.

Εκτός συνόρων η Εθνική Τράπεζα, προέβη μέσω της σχετικής πλατφόρμας σε χρηματοδότηση οδικού άξονα στην Σερβία. Την ίδια στιγμή, η ενδυνάμωση του digital ανοίγει νέους δρόμους παροχής υπηρεσιών, αλλά και πιθανών εμπορικών συνεργασιών με στόχο τις συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Επίθεση στα στεγαστικά

Στο μέτωπο του retail banking, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, κατά τα πρότυπα και κριτήρια που ίσχυσαν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η παροχή δανείων σε μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης – σήμερα η τραπεζική χρηματοδότηση στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 80% και 20% είναι ίδια συμμετοχή – δηλαδή να φθάνει το 90% (όπως και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»), υπό την προϋπόθεση ότι ο εν δυνάμει δανειολήπτης θα πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν στις εν λόγω χορηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μόνο στην Εθνική Τράπεζα έμειναν εκτός 2.500 αιτήσεις, καθώς εξαντλήθηκε το κεφάλαιο του προγράμματος.

Το μέρισμα

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει τη διανομή μερίσματος της τάξης του 20%-30% από τα κέρδη του 2023. Το αίτημα θα κατατεθεί στις εποπτικές αρχές και τα στελέχη της Εθνικής αισιοδοξούν ότι ο επόπτης (SSM) θα δώσει το πράσινο φως και αυτό αφορά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Το ζήτημα του μερίσματος απασχόλησε τις επαφές που είχαν τα στελέχη της ΕΤΕ στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη. Πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν ιδεατό η απάντηση – άτυπη – του επόπτη να δοθεί πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2023, έτσι ώστε να ενημερωθούν πιο εμπεριστατωμένα οι επενδυτές.

Η ιδιωτικοποίηση

Εντός του 2024 εκτιμάται από την αγορά ότι θα γίνει και το επόμενο βήμα όσο αφορά την περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει (σήμερα ανέρχεται στο 18%) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» από τον Μάιο και μετά μέχρι τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024 και αυτό, με δεδομένο ότι έχει υπογραφεί lockup για ένα 6μηνο από την πραγματοποίηση του πρόσφατου placement.

Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω placement, είτε μέσω accelerated book building χωρίς να αποκλείεται και πρόγραμμα buy back (κάτι που επιθυμούν οι μέτοχοι της τράπεζας).

Related posts

Epsilon Net: Αναδρομική μείωση 3,9 εκατ. ευρώ στα κέρδη εξαμήνου του 2022

admin

Motor Oil: Επενδύσεις 2,5+1,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030

admin

Διευρύνουν τη συνεργασία τους Skroutz και όμιλος Softone

admin

Γενική Εμπορίου: Τζίροι ρεκόρ παρά την πτώση του χάλυβα

admin

Sunlight: Αύξηση 10% στους χαμηλόμισθους, εξτρά μπόνους 3 εκατ. στο προσωπικό

admin

Σβήνει τον εξωτερικό φωτισμό το βράδυ η Coffee Island

admin

Holland & Barrett: Ετοιμάζει e-shop και προωθεί ελληνικά προϊόντα

admin

Eκπτώσεις στο What’s Up για παραγγελία φαγητού από το BOX

admin

Mega project 480 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

admin