Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο: Διαταγή για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, μια μέρα αφού το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να εγγυηθεί πως θα διανεμηθεί “επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια” στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται να λιμοκτονήσει.

Ο πόλεμος των τελευταίων μηνών κλιμάκωσε ραγδαία τις εντάσεις στην περιοχή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, με κυριότερο τις ΗΠΑ, από τη μια κι από την άλλη τον “άξονα της αντίστασης”, συμμαχία ένοπλων οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν, στον οποίο ανήκαν η Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά και οι υεμενίτες Χούθι.

Τουλάχιστον 36 —κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στον συριακό στρατό 38— σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ αυτή, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, πρόσθεσε πως ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στόχο “αποθήκες όπλων” της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολά, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως “δεν σχολιάζει” τις πληροφορίες του Τύπου και ΜΚΟ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για “δεκάδες” νεκρούς σε μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ειδικά στη Ράφα (νότια), πόλη που η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία χαρακτηρίζει το τελευταίο “οχυρό” του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν βρει καταφύγιο κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, , που εγκατέλειψαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες άλλους τομείς του θυλάκου, ειδικά στον βορρά.

“Άμεσα επικείμενος λιμός”

Πέρα από τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών και το σκηνικό απόλυτης καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες, η πλειονότητα του πληθυσμού των 2,4 εκατ. κατοίκων απειλείται πλέον από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος στηλιτεύει το ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών του πληθυσμού.

“Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων άμεσο κίνδυνο να λιμοκτονήσει”, συνόψισε μέσω X το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ πρέπει “χωρίς καθυστέρηση” να εγγυηθεί “χωρίς περιορισμούς και σε μεγάλη κλίμακα” την προσφορά από “όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη βασικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι απαραίτητη επειγόντως”, ανέφερε χθες Πέμπτη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Το κορυφαίο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν προσφυγής της Νότιας Αφρικής, διέταξε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να αποτραπεί “γενοκτονία” στον παλαιστινιακό θύλακο. Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας “εξωφρενικές” τις κατηγορίες αυτής της φύσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του ΔΔ και απαίτησε να “εφαρμοστεί αμέσως”, να μην παραμείνει “νεκρό γράμμα”.

“Να μπούμε στη Ράφα”

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες, για την πολλοστή φορά, την αποφασιστικότητά του να διατάξει χερσαία επίθεση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ακόμη κι από τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, να μην προχωρήσει σε τέτοια επιχείρηση, που θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα πιο δραματικά τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

“Κρατάμε τον βορρά της Λωρίδας της Γάζας καθώς και τη Χαν Γιούνις (νότια). Κόψαμε στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας και προετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Ράφα”, είπε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου σε οικογένειες στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο από την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε πρόσφατα το Ισραήλ να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Ράφα.

Όμως η κυβέρνηση Νετανιάχου, έξαλλη για την αποχή της Ουάσιγκτον που επέτρεψε την έγκριση τη Δευτέρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί “άμεση κατάπαυση του πυρός” στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη. Προτού εντέλει ενημερώσει την Ουάσιγκτον πως “θα επιθυμούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία” για τις συνομιλίες αυτές.

Παράλληλα με αυτές τις πιθανές συνομιλίες, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για να εξασφαλιστεί ανακωχή αρκετών εβδομάδων, συνοδευόμενη από ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων, διαβεβαιώνει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα.

“Με σφαλισμένα τα μάτια”

Ο πόλεμος, που διανύει την 175η ημέρα του, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε επίθεση άνευ προηγουμένου σε τομείς της νότιας ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο — όμως 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, “τρομοκρατική” οργάνωση. Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32.552 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορεί μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται μέσα σε νοσοκομείο, συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο νοσοκομειακό συγκρότημα Σίφα, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου λέει πως οι άνδρες του “εξάλειψαν” (σ.σ. σκότωσαν) κάπου “200 τρομοκράτες” από τη 18η Μαρτίου.

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί “απομάκρυναν τους αμάχους, τους ασθενείς και τις ιατρικές ομάδες προς άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις”, διαβεβαίωσε ο στρατός.

“Οι ισραηλινές δυνάμεις υποχρέωσαν τους άνδρες να γδυθούν, να μείνουν με τα εσώρουχα (…) είδα άλλους με σφαλισμένα τα μάτια, που υποχρεώθηκαν να ακολουθούν άρμα μάχης εν μέσω εκρήξεων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καράμ Αϊμάν Χάθατ, 57χρονος κάτοικος, το σπίτι του οποίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στον θύλακο.

πηγη - ΜΠΕ 

Related posts

ΗΠΑ: Νέες σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και όσων επιχειρούν να τις παρακάμψουν

admin

Μεξικό: Αποζημίωση $8 εκατ. για καθεμιά από τις οικογένειες των 40 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης

admin

ΕΚΤ: Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις με την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

admin

ΗΠΑ: Δυο νεκροί από πυρά σε γιορτή αποφοίτησης μαθητών λυκείου στη Βιρτζίνια

admin

ΔΠΔ για Γάζα: Διώξεις κατά όσων παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία

admin

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας να μην επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της πόλης

admin

Ρώσοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

admin

Fraport: Καλύτερα των προσδοκιών τα EBITDA γ΄ τριμήνου – Ανήλθαν στα 478,1 εκατ. ευρώ

admin

Μεξικό: Δύο νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου

admin