Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί επιλέχθηκε να επιστρέψει στην Κατεχάκη

Επειτα από 855 ημέρες και τη «συγγνώμη» για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 επιστρέφει στην πολιτική ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η επάνοδος Χρυσοχοΐδη ήρθε ύστερα από 28 μήνες λανθασμένων επιλογών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ανέδειξαν παθογένειες και εξόφθαλμες αδυναμίες, τις οποίες μάταια προσπάθησε να διορθώσει ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Οικονόμου.

Μια αλληλουχία περιστατικών, όπως οι φονικές επιθέσεις χούλιγκαν σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ρέντη, η πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο Γκάζι και οι διαδοχικές δολοφονίες ποινικών αλλά και πολιτών, έχουν συνδυαστεί το τελευταίο διάστημα με την αποδυνάμωση της Αστυνομίας και την εξαΰλωση της αστυνόμευσης.

Αλλωστε, κύριο ρόλο στην απόφαση για εκ νέου αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως έπαιξαν αφενός η άριστη γνώση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος, αφετέρου οι εξόφθαλμες παθογένειες που έπληξαν εσχάτως το κύρος του.

Κι αυτό έπειτα από δυόμισι χρόνια που στην ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη εναλλάσσονταν πολιτικά πρόσωπα – με εξαίρεση τον πρώην υφυπουργό και πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριο Οικονόμου – που δεν είχαν καμία γνώση των ιδιομορφιών, της ανθρωπογεωγραφίας και του παρασκηνίου των σωμάτων ασφαλείας.

Τέσσερις θητείες

Από τις προηγούμενες τέσσερις θητείες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Λεωφόρο Κατεχάκη, κατά τις οποίες εξαρθρώθηκαν ένοπλες οργανώσεις, εξιχνιάστηκαν σημαντικές υποθέσεις και οριοθετήθηκε η μεταναστευτική κρίση, μπορεί με σχετική ασφάλεια να προβλεφθεί ποιες θα είναι οι κύριες επιλογές του και στη νέα εποχή.

Αρχικά, θεωρείται βέβαιο πως θα φέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μία σειρά από συνεργάτες του. Ομως, σε αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους πρώην ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχε ενεργοποιήσει στο παρελθόν.

Επιπλέον, στις επερχόμενες κρίσεις αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές τομές, με αποστρατείες υψηλόβαθμων αξιωματικών που είχαν τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα την περίοδο 2022-2023 και προωθήσεις στην ιεραρχία αξιωματικών δικής του επιλογής, με καλύτερη εσωτερική μαρτυρία.

Ωστόσο, παραμένει προς το παρόν άγνωστο αν θα αφεθούν στις θέσεις τους και ορισμένοι ανώτατοι που φέρεται ότι έχαιραν της στήριξης του Μαξίμου, παρά τις διαμαρτυρίες για λανθασμένους χειρισμούς και αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα.

Πίεση στις υπηρεσίες

Κυρίως, όμως, εκείνο που αναμένεται να επαναφέρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι η προσωπική, εξαντλητική πίεση που ασκεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την εμφανή αστυνόμευση, τους διαρκείς ελέγχους στο πεδίο κ.ο.κ.

Ακόμη, αναμένεται να αρχίσει ξανά να παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη σημαντικών ερευνών, όπως συνήθιζε στις προηγούμενες θητείες του.

Το ενδιαφέρον του, δε, εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο θα εστιασθεί στην επιχειρούμενη αναβίωση του «αντάρτικου πόλης», ύστερα από πενταετή σιγή, με χαρακτηριστικότερη ενέργεια την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στην περιοχή του Γουδή.

Τέλος, ως σημαντική θετική μεταβολή σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες του θεωρείται ότι πλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης που είχε «κοστίσει» τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα τέλη Αυγούστου του 2021, ενώ φημολογείται ότι την ίδια περίοδο είχε έλθει σε σύγκρουση με τότε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τα ονόματα των οποίων μνημονεύθηκαν στην υπόθεση των υποκλοπών.

Related posts

Απέναντι σε εχθρούς και φίλους: Η ώρα της επαναξιολόγησης

admin

Βαρβιτσιώτης: Τέλος εποχής για την αρχαιότερη οικογένεια στη Βουλή – Χωρίς εκπρόσωπο μετά από 180 χρόνια

admin

«Καλωσήρθε το δολάριο» – Ο Κασσελάκης δανείζει τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώσει υποχρεώσεις

admin

Χρυσοχοΐδης από Εβρο: Τα σύνορα της χώρας είναι ασφαλή και απροσπέλαστα

admin

ΗΠΑ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Μητσοτάκης: Η επένδυση της Google θα φέρει 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Η ακτινογραφία των περιφερειακών εκλογών: Τρεις μεγάλες ανατροπές και τρεις σταθερές

admin

Αυτός είναι ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας – Όλες οι μεταβολές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών

admin