Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι λιανοπωλητές προετοιμάζονται για απογοητευτικά Χριστούγεννα

Απογοητευτική αναμένουν την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων οι Βρετανοί λιανοπωλητές, που είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν την έβδομη διαδοχική ετήσια πτώση τους τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας).

Ειδικότερα, η ετήσια μείωση στους όγκους των πωλήσεων τον Νοέμβριο περιορίστηκε στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου περιμένουν ακόμα μία μικρή πτώση τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει η έκθεση της CBI, “οι έμποροι λιανικής αναμένουν μια απογοητευτική εορταστική περίοδο”, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις “θα υπολείπονται της εποχιακής τάσης”.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, έπειτα από δύο χρόνια ραγδαίου πληθωρισμού και κρίσης κόστους ζωής, τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο “σφίγγουν το ζωνάρι”.

Οι αυξήσεις των μισθών κατάφεραν πλέον να ξεπεράσουν εκείνες των τιμών, ωστόσο έχουν να καλύψουν σημαντικό χαμένο έδαφος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένει ότι το εισόδημα των νοικοκυριών θα δεχθεί τη μεγαλύτερη 5ετή συμπίεσή του από την δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σαρτόριους, επικεφαλής οικονομολόγο της CBI,  “οι λιανικές πωλήσεις έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος για μεγάλο μέρος του 2023, αντανακλώντας τον αντίκτυπο που έχουν τα πιεσμένα οικονομικά των νοικοκυριών στον κλάδο”.

“Παρόλο που το κλίμα έχει βελτιωθεί ελαφρώς, οι εταιρείες δεν νομίζουν ότι επίκειται κάποια αναβάθμιση της δραστηριότητας. Και δεδομένης της αδυναμίας που εμφανίζει το εμπόριο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδυτικές τους φιλοδοξίες”, προσθέτει.

Related posts

ΗΠΑ και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

admin

Τζ. Πάουελ: Οι επιπτώσεις των αυξήσεων στα επιτόκια δεν έχουν φανεί ακόμη στον πληθωρισμό

admin

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται την αποφυλάκιση καταδίκων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

admin

Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος 4 εταιρειών που σχετίζονται με την Κύπρο

admin

Ιράν: Aπορρίπτει τις δυτικές επικρίσεις για την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου

admin

Απώλειες 7,5% για την Julius Baer μετά τα αποτελέσματα τετραμήνου

admin

Τα πληρώματα των πλοίων θα λαμβάνουν διπλάσια αμοιβή για να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Γερμανία: Η υπ. Εσωτερικών Ν. Φέζερ τάσσεται υπέρ της απέλασης υποστηρικτών της Χαμάς

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυναν οι καταναλωτικές δαπάνες και ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

admin