Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βουνό τα προβλήματα για τη Hellenic Train

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Hellenic Train μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες -εξέλιξη που έχει μειώσει τον τζίρο της αφού τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύουν το 60% του κύκλου εργασιών της- παρουσίασε χθες η διοίκηση της εταιρείας στα σωματεία των εργαζομένων.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν πως επί του παρόντος δεν έχει τεθεί ζήτημα αναστολής μέρους των εργαζομένων, εκ περιτροπής εργασίας ή ακόμη και περικοπών, σενάρια που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνει η Καθημερινή.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι εργαζομένων της εταιρείας υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση έθεσε ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητες οικονομικής φύσης του Δημοσίου προς την εταιρεία, τις οποίες η Hellenic Train πιέζει να καταβληθούν, ενώ συζητήθηκαν θέματα μείωσης λειτουργικού κόστους, μέσα από την περιστολή δευτερευουσών δαπανών, οι οποίες όμως δεν «επηρεάζουν» την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Εμείς ως σωματεία δεν αποδεχόμαστε συζητήσεις που αφορούν μειώσεις του προσωπικού ή ζητήματα που σχετίζονται με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Από εκεί και πέρα εκτιμούμε πως η Hellenic Train θα πρέπει να λάβει αποζημίωση για το ενεργειακό κόστος αλλά και για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel”», επισημαίνει εκπρόσωπος εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη σιδηροδρομική υποδομή, με αποτέλεσμα τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Ο ΟΣΕ φιλοδοξεί να αποκαταστήσει μερικώς τη σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα, ώστε να επαναλειτουργήσουν στον κεντρικό άξονα σε 1,5-2 μήνες τα εμπορευματικά τρένα, σε μονή γραμμή, χωρίς ηλεκτροκίνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση ανέφερε στους εργαζόμενους πως εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση των «άγονων» γραμμών, βάσει και της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και πως εκκρεμούν επιδοτήσεις για ενεργειακό κόστος αλλά και για την πανδημία, όπου το συγκοινωνιακό έργο είχε επίσης περιοριστεί. Οφειλές προς το Δημόσιο διατηρεί ωστόσο και η Hellenic Train προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ για μισθώσεις τροχαίου υλικού αλλά και προς τον ΟΣΕ, για το ακανθώδες ζήτημα που αφορά το μέγεθος των χρεώσεων για τα τέλη δικτύου. Ο ΟΣΕ εκτιμά πως οι οφειλές ανέρχονται περίπου στα 100 εκατ., με τη σιδηροδρομική εταιρεία να πληρώνει κατά καιρούς κάποια ποσά.

Related posts

Επίσημος χορηγός των εθνικών ομάδων μπάσκετ η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Ιλυδα: Εκδίδονται 410.000 νέες μετοχές μετά την άσκηση stock options από στελέχη

admin

Avax: Στα 33,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Διπλή διανομή χρήματος από την Ευρωσύμβουλοι

admin

Πειραιώς: Κάτω από 5% η συμμετοχή της Goldman Sachs

admin

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Γκάζι… στις ΑΠΕ με δεύτερη εξαγορά

admin

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο κατασκευάζει η Τέρνα

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίνει την εξαγορά της «Ελιν Βερντ» από τη Μotor Oil

admin

Τι απαντά η Dixons (Κωτσόβολος) για το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ

admin