Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Βιλερουά (ΕΚΤ): Οχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τώρα

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο franceinfo, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά το ράλι άνω του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς παρακολουθούν πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Κάποιοι φοβούνται ότι ο πόλεμος μεταξύ μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις τιμές του πετρελαίου με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ ένας συνασπισμός αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση στη Δύση.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε παρόμοια κατάσταση (όπως ο πόλεμος του Κιπούρ), αλλά πρέπει φυσικά να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Αυτό αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα», είπε ο Βιλερουά.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ, που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ του 4% μετά από 10 διαδοχικές ανόδους, βρίσκονται σε «καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

Related posts

Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία το Q4 βλέπει η Bundesbank

admin

Αlpha: Ζημιές 282 εκατ. το Q1 λόγω πρόσθετων προβλέψεων

admin

Πειραιώς: Ξεκινά νέος κύκλος του Project Future

admin

Αμερικανικές τράπεζες βάζουν στην άκρη $28 δισ. για «κόκκινα δάνεια»

admin

Επιτυχημένα πέρασε το stress test η Alpha Bank

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

admin

BFF Banking Group: Καθαρά έσοδα €197,4 εκατ. για τη χρήση του 2021

admin

H Credit Suisse ζητά από επενδυτές να καταστρέψουν στοιχεία για δάνεια σε ολιγάρχες

admin

Eurobank: Ο Γ. Ανδριτσάνος ορίστηκε Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου

admin