Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτιμόρη: Κίνδυνοι “ντόμινο” στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα- Ανάλυση BBC

Ανησυχίες εκφράζονται για “φαινόμενο ντόμινο” στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μετά τη συντριβή ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε γέφυρα στην πόλη της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ.

Το πλοίο, ονόματι Dali, χτύπησε μια στήλη υποστήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκαλώντας την κατάρρευσή της.

Η γέφυρα έφραξε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στις ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο λιμάνι συνολικά.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού -η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου- θα ανασταλεί “μέχρι νεωτέρας”.

Η αναστολή θα μπορούσε να έχει “σημαντική έμμεση αρνητική επίδραση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού”, δήλωσε στο BBC ο Μάρκο Φορτζιόνε, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου.

Περισσότερα από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα πέρασαν από τη Βαλτιμόρη τον τελευταίο χρόνο.

Αυτά περιλαμβάνουν brands των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ όπως η General Motors, η Ford, η Jaguar Land Rover, η Nissan, η Fiat και η Audi.

Η Βαλτιμόρη είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για αποστολές αυτοκινήτων και επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ κατ’ όγκο για χειρισμό αγροτικών και κατασκευαστικών μηχανημάτων.

Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι για τις εξαγωγές άνθρακα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttigieg δήλωσε σε μια ενημέρωση ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει σημαντικό και παρατεταμένο αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού”.

“Είναι πολύ νωρίς για να προσφέρουμε εκτιμήσεις για το τι θα χρειαστεί για να εκκαθαριστεί το κανάλι και να ανοίξει ξανά το λιμάνι”, είπε.

Ωστόσο, η Βαλτιμόρη είναι επίσης ένα από τα μικρότερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, διακινώντας 265.000 εμπορευματοκιβώτια το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων Lars Jensen.

Συγκριτικά, το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ διαχειρίστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια την ίδια περίοδο και το Norfolk Port στη Βιρτζίνια διακίνησε 850.000.

Η ροή των εμπορευματοκιβωτίων στη Βαλτιμόρη μπορεί πιθανώς να ανακατανεμηθεί σε μεγαλύτερα λιμάνια, είπε ο Jensen.

Αρχικά υπήρξαν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ωστόσο ο τερματικός σταθμός Cove Point LNG στον κόλπο Chesapeake, ο οποίος συνήθως εξάγει περίπου 500.000 τόνους LNG τον μήνα σε αγορές συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είπε ότι οι δραστηριότητές του δεν είχαν πληγεί από την κατάρρευση της γέφυρας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ “θα κινήσει γη και ουρανό για να ανοίξει ξανά το λιμάνι και να ξαναχτίσει τη γέφυρα το συντομότερο δυνατόν”, αλλά πρόσθεσε ότι η διαδικασία “θα πάρει κάποιο χρόνο”.

Εκτός από τη θαλάσσια κυκλοφορία, το λιμάνι της Βαλτιμόρης διαθέτει 15.000 θέσεις εργασίας και υποστηρίζει περίπου ακόμη 140.000.

Μετά το ατύχημα, ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk, του οποίου φορτίο μετέφερε το Dali, δήλωσε ότι θα παραλείπει τη Βαλτιμόρη σε όλες τις υπηρεσίες του για το άμεσο μέλλον.

Ορισμένες εταιρείες σιδηροδρόμων και άνθρακα έχουν επίσης προειδοποιήσει τους πελάτες τους για διαταραχή των εξαγωγών άνθρακα.

Το επίκεντρο στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα ειδικών σε θέματα ασφάλειας των μεταφορών να ελπίζουν να επιβιβαστούν στο πληγωμένο πλοίο και να ανακτήσουν τον καταγραφέα δεδομένων του.

Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος εξακολουθούν να έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι αξιωματούχοι είπαν ότι το πλοίο υπέστη “πρόβλημα στην παροχή ενέργειας” και εξέδωσε σήμα κινδύνου πριν χτυπήσει στη γέφυρα.

Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης, της οποίας τη σημαία φέρει το Dali, δήλωσε ότι τα πιστοποιητικά του πλοίου που καλύπτουν τη δομική του ακεραιότητα και τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού του ίσχυαν τη στιγμή του συμβάντος.

Ανέφερε επίσης ότι το πλοίο είχε περάσει από δύο ξεχωριστές επιθεωρήσεις από το κράτος λιμένα του εξωτερικού τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Related posts

Ελβετία: Η ομοσπονδιακή διοίκηση υπέστη κυβερνοεπίθεση

admin

Γαλλία: Στους 8 οι νεκροί Γάλλοι υπήκοοι, στους 20 οι αγνοούμενοι από τις επιθέσεις στο Ισραήλ

admin

Στελέχη Χαμάς: Ελπίζουμε σε μόνιμο πόλεμο με το Ισραήλ, δεν μας ενδιαφέρει το νερό ή το ηλεκτρικό στη Γάζα

admin

Ευρεία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν – Στους 7 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

admin

Κρεμλίνο: Απορρίπτει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία κρύβεται πίσω από το “Σύνδρομο της Αβάνας”

admin

ΗΠΑ: Απόλυτη σταθερότητα στα επιδόματα ανεργίας

admin

Η Ρωσία απελαύνει πέντε Σουηδούς διπλωμάτες: Οι διμερείς σχέσεις σε “πρωτοφανές χαμηλό” επίπεδο

admin

COP28: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα είναι ο μεγάλος απών

admin

Κίνα-Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 6.400 συλλήψεις σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά της κινεζικής μαφίας

admin