Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχές 2024 στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο – Τι είπαν Κεραμέως – Λιβάνιος

Τις λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασαν υπουργός  Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορά προς το παρόν στις εθνικές εκλογές, ενώ δήλωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Σαράντα ημέρες πριν, πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, υπογράμμισε.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής.

«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», τόνισε καταληκτικά η υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, οι οποίοι, εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό.

«ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», επισήμανε ο κ. Λιβάνιος.

Μόνο με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του.

Στο εξωτερικό, όπως τόνισε, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική.

Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει στις 19:00 της Κυριακής των ευρωεκλογών, όπως και στην Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Related posts

«Ελλάδα-Τουρκία: Πολεμική ρητορική, αλλά όχι πόλεμος»

admin

Τι φέρνει η πρώτη επίσκεψη Ολαφ Σολτς στην Αθήνα

admin

Οι κυπριακές εκλογές και οι προκλήσεις των ημερών

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Παυλόπουλος: «Αν οι Τούρκοι θίξουν έστω μια σπιθαμή της Ελλάδας, θα έχουν την ίδια τύχη με την Τριπολιτσά»

admin

Αποστολάκης: Ο Κασσελάκης επέλεξε αυτούς που μοιράζεται τις ίδιες απόψεις

admin

Δημοσκόπηση: Η κοινωνία αγωνιά, ο Κασσελάκης δεν τραβάει, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί (ακόμη)

admin

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Δένδιας

admin

Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη: Oλα όσα συζητήθηκαν για την αγορά των F-35 και τις τουρκικές προκλήσεις

admin