Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έχασε ο Αμπράμοβιτς στο δικαστήριο της ΕΕ – Δεν αίρονται οι κυρώσεις εναντίον του, καθώς “διατηρεί σχέσεις με τον Πούτιν”

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς έχασε μια δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παγώσει τα χρήματά του και να του απαγορεύσει να ταξιδεύει στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών λόγω των φερόμενων ως δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ΕΕ “δεν έκανε λάθος στην εκτίμησή της” περιλαμβάνοντας και διατηρώντας τον Αμπράμοβιτς στον κατάλογο κυρώσεων της, αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο του μπλοκ με έδρα το Λουξεμβούργο την Τετάρτη. Απέρριψε επίσης αίτημα αποζημίωσης από τον επιχειρηματία, καθώς δεν είχε καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση κυρώσεων της ΕΕ.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, συγκεντρώνοντας με τους συνεργάτες του 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση της εταιρείας πετρελαίου Sibneft στην κρατική Gazprom το 2005. Πέρυσι, αναγκάστηκε να πουλήσει την ομάδα ποδοσφαίρου του Λονδίνου Chelsea για 4,25 δισεκατομμύρια στερλίνες (5,4 δισ. δολ.) μετά την επιβολή κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο – τερματίζοντας σχεδόν δύο δεκαετίες ως ιδιοκτήτης της. Η ΕΕ ακολούθησε με τις δικές της κυρώσεις μέρες αργότερα.

Οι δικαστές της ΕΕ απέρριψαν επίσης την Τετάρτη τους ισχυρισμούς του Αμπράμοβιτς για “δυσανάλογη παραβίαση” της ελευθερίας του να κυκλοφορεί ελεύθερα στην ΕΕ ως Πορτογάλος υπήκοος.

Το μπλοκ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.800 άτομα και οντότητες από την έναρξη των κλιμακωτών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινώντας με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και αργότερα με τη γενική εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Οι προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ για κυρώσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και σπάνια οδηγούν σε μόνιμες νίκες. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο γιος του παραμένουν στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ από το 2014, ακόμη και αφότου κέρδισαν πολλές προσφυγές.

Related posts

Γερμανία: Προσωπική παρέμβαση Σολτς για να αρθεί το αδιέξοδο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

admin

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

admin

Ιταλία: Ψηφίζουν σήμερα οι κάτοικοι 595 δήμων της Ιταλίας, αναμένεται αύξηση της αποχής

admin

ΗΠΑ: Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώνονται καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας

admin

Σουδάν: 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Όμντουρμαν

admin

Βουλγαρία: Χάος στις μεταφορές και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

admin

Γαλλία: Τουλάχιστον 108 αστυνομικοί τραυματίες στις διαδηλώσεις

admin

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τον τρόπο που η Ουάσινγκτον διαχειρίστηκε την απόσυρση από το Αφγανιστάν το 2021

admin

Γάζα: Το Ιράν προειδοποιεί για μια περιφερειακή “έκρηξη” μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin