Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με το αριστερό το ποδαρικό του μήνα για τον Dow Jones

Μπορεί

το χειρότερο σενάριο του shutdown της κρατικής μηχανής να αποφεύχθηκε

χάρη στην συμφωνία της τελευταίας στιγμής στο λόφο του Καπιτωλίου, όμως η

Wall Street

παρέμεινε νευρική έχοντας αντιληφθεί τις σαθρές βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε το συμβιβαστικό deal των μόλις 45 ημερών. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η ολοκλήρωση του χειρότερου μήνα της χρονιάς για την χρηματιστηριακή αγορά που συμπλήρωσε το επίσης συνολικά αρνητικό τρίμηνο για όλους τους δείκτες.

Στο ταμπλό ο Dow Jones έφτασε να χάνει πάνω από 200 μονάδες πριν καταφέρει τελικά να κλείσει με πτώση 0,22% ή 74 μονάδες στις 33.433.

Ο S&P 500 βρέθηκε από νωρίς στα «κόκκινα», όμως στο «φώτο φίνις» της τελευταίας ώρας κατάφερε να αντιδράσει και να διαμορφωθεί στις 4.288 μονάδες οριακά αυξημένος κατά 0,01%.

Σαφή σημάδια αντίστασης παρουσίασε αντιθέτως εξαρχής ο Nasdaq, ο οποίος αν και βρέθηκε αρκετές φορές πρόσκαιρα σε αρνητικό έδαφος, κατάφερε να ανακάμψει και να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο 0,67% και τις 13.307 μονάδες.

Η είδηση, πάντως, βγήκε από την αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύτηκε κατά πάνω από δέκα μονάδες «πιάνοντας» νέο υψηλό 16 ετών, στο 4,7%, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να… χωνεύουν την προοπτική της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι περίμεναν.

Είναι κάτι στο οποίο αναφέρθηκε επισταμένως ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Fed, Μάικλ Μπαρ, σε σημερινές του δηλώσεις. «Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό ερώτημα στο σημείο αυτό δεν είναι το αν θα χρειαστεί ή όχι μια επιπρόσθετη αύξηση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, αλλά το πόσο διάστημα θα χρειαστεί να κρατήσουμε τα επιτόκια σε ένα επαρκές περιοριστικό επίπεδο για να πετύχουμε τους στόχους μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η προοπτική αυτή συνιστά ένα νέο πονοκέφαλο για την αγορά, που όχι μόνο «βλέπει» αρκετές πιθανότητες μιας ακόμη αύξησης στο συμβούλιο του Νοεμβρίου, αλλά και λίγες πιθανότητες μιας ταχείας αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής με έναρξη των περικοπών μέσα στο 2024.

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες έκαναν τη διαφορά κόντρα στο αρνητικό ρεύμα. Μάλιστα, από τις λεγόμενες «Υπέροχες Επτά» μόνο η Tesla δεν κατέγραψε κέρδη κι αυτό διότι τα νέα στοιχεία για τις παραδόσεις οχημάτων κινήθηκαν κάτω του αναμενόμενου. Μεταξύ των «Επτά» ξεχώρισε η Apple μετά την επιβεβαίωση της θετικής γνώμης της JPMorgan για τη μετοχή της, αλλά και η Nvidia μετά την αναβάθμιση της από την Goldman Sachs.

Στις κερδισμένες και οι εταιρείες του κλάδου των media και της ψυχαγωγίας, καθώς η συμφωνία με το συνδικάτο των σεναριογράφων που θα δώσει τέλος στην πολύμηνη απεργία θα δώσει… ανάσες στον κλάδο. Εκτιμάται δε, πως θα πιέσει το έτερο συνδικάτο των ηθοποιών να κινηθεί επίσης προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας που θα επαναφέρει την… ειρήνη στο Χόλιγουντ.

Ειδικά μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ξεχώρισε η μετοχή της Sphere Entertainment, με άλμα της τάξεως του 10% μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα της νέας της σφαιρικής αίθουσας, της πρωτοποριακής τεχνολογικά Las Vegas Sphere στο Λας Βέγκας με μια συναυλία των U2.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς η μαζική απεργία στο Ντιτρόιτ εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα χωρίς να διαφαίνονται ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις χαμένες ήταν επίσης οι εταιρείες χρυσού με φόντο την συνεχιζόμενη, για έκτη συνεδρίαση, αποδυνάμωση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές, όπως αντιστοίχως και οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της σημαντικής αποδυνάμωσης που κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού κατά περίπου 2%.

Ειδήσεις σήμερα:Κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης: Στη φυλακή οι δύο από τους 10 – Είχαν κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώΆγιος Παντελεήμονας: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 74χρονουΠειραιάς: Νεκρός ο 35χρονος που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιοΠεριφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023– Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023


– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023

– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

Eνα κτίσμα 200 ετών στη Μύκονο μεταμορφώθηκε σε μια ατμοσφαιρική κατοικία 85 τ.μ.

admin

Αναδρομικά: Ποιες ημερομηνίες θα πληρωθούν οι υπόλοιποι δικαιούχοι

admin

Η ιστορική φωτό από το deal του αιώνα ανάμεσα στον Ροκφέλερ και τον Ρότσιλντ

admin

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Για ποιες κατηγορίες οι αποδείξεις θα μετρoύν διπλά

admin

e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές έως την Παρασκευή

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές εξόφλησης – 8,7 εκατ. ευρώ από αγροπεριβαλλοντικά μέτρα σε 86.682 δικαιούχους

admin

Εφάπαξ επίδομα έως 2.000 ευρώ σε αστυνομικούς – Oι δικαιούχοι

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Airbnb: «Ξέχασαν» να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ οι ιδιοκτήτες – Εντείνει τους ελέγχους η ΑΑΔΕ

admin