Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο

UBS: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο

Το τελευταίο δίμηνο του 2023, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 μετοχών και ομολόγων σημείωσε την τρίτη καλύτερη απόδοση διμήνου εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Το έναυσμα; Μια περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μια «ήπια στροφή» από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, αναφέρει το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του CIO της UBS, Mark Haefele.

Το αποτέλεσμα; Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά και τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αποδόσεις σχεδόν 100 μονάδες βάσης κάτω από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερωτήσεις των επενδυτών επικεντρώνονται σε τρία σημεία:

  1. Μπορούν οι αγορές μετοχών και ομολόγων να συνεχίσουν να είναι ανοδικές το 2024;
  2. Πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν τα χαρτοφυλάκιά μας στην επερχόμενη «στροφή» των επιτοκίων;
  3. Πώς να αξιολογήσουμε τους γεωπολιτικούς και πολιτικούς κινδύνους τους επόμενους μήνες;

Οι απαντήσεις της UBS στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι εξής:

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περεταίρω άνοδος τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων. Το βασικό μας σενάριο είναι μια ήπια προσγείωση. Τα χαμηλότερα επιτόκια, η θετική (αν και επιβραδυνόμενη) οικονομική ανάπτυξη και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να στηρίξουν μια επιπλέον μέτρια άνοδο για τις μετοχές», λέει η UBS αναφορικά με το πρώτο ερώτημα. Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων έχουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης, δεδομένου ότι τα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από την εκτίμηση της Fed για το πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο. Προτείνονται ομόλογα σε μια προσαρμοσμένη ως προς τον κίνδυνο βάση.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τις αποδόσεις και θα αυξήσουν τους κινδύνους επανεπένδυσης για τα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν ασφαλείς επενδύσεις και υψηλή ρευστότητα. Tώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ισορροπημένων χαρτοφυλακίων. Υπάρχουν τόσο τακτικά όσο και στρατηγικά οφέλη από τη μετατόπιση χαρτοφυλακίων από τα μετρητά προς τα ομόλογα και τις μετοχές.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να παραμείνουν στο προσκήνιο, όμως η UBS θεωρεί σημαντική την αποσύνδεση των επενδυτικών αποφάσεων από την πολιτική. Η πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό, αν και, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προσκαλέσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά. Στο ενημερωτικό δελτίο σημειώνεται, επίσης, ότι οι αμερικανικές εκλογές, ιστορικά, δεν έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στις αγορές, αν και οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι πιθανό να ενισχύσουν στις εικασίες των επενδυτών για πιο άμεση έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

How to position? We retain a positive stance on quality fixed income. In equities, we focus on quality stocks that should be well placed in an environment of slower economic growth thanks to their strong balance sheets, high profitability, and resilient earnings profile. We like the US tech sector, which aligns with our quality tilt and offers exposure to compelling disruptive trends like artificial intelligence.

Η UBS διατηρεί θετική στάση για τους ποιοτικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος. Όσον αφορά τις μετοχές, εστιάζει σε ποιοτικές μετοχές που τοποθετούνται σε ένα περιβάλλον βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης χάρη στους ισχυρούς ισολογισμούς τους, την υψηλή κερδοφορία τους και το ανθεκτικό προφίλ κερδών τους. «Μας αρέσει ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την ποιοτική μας κλίση και προσφέρει έκθεση σε συναρπαστικές ανατρεπτικές τάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη», σημειώνει η τράπεζα.

Επιπλέον, ευκαιρίες διαφαίνονται και σε τομείς της αγοράς μετοχών που θα ήταν ιδιαίτερα ωφελημένοι από ένα σενάριο ταχύτερης ανάπτυξης, χαμηλότερου πληθωρισμού και «πρόωρης» μείωσης των επιτοκίων της Fed – ενώ πηγαίνουν καλά και στο βασικό σενάριο, της «ήπιας προσγείωσης». Για παράδειγμα, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα τα πήγαιναν καλά και στα δύο σενάρια.

#UBS #χαρτοφυλάκιο #μετοχές #ΟΜΟΛΟΓΑ #πληθωρισμός #επιτόκια

Related posts

Ομολογιακό δάνειο €4,2 εκατ. για την Κρι Κρι- Καλύφθηκε πλήρως

admin

REDS: «Πράσινο φως» στη μείωση μετοχικού κεφαλαίου από τη ΓΣ

admin

Reds: Πούλησε ακίνητο στη Ρουμανία έναντι €1,6 εκατ.

admin

Axia για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξάνει την τιμή-στόχο στα €21,20

admin

Μεταξύ €6,4-€7,2 η τιμή διάθεσης των μετοχών της Optima Bank

admin

Σε άλλο…level η Mytilineos-Οι ανεβασμένες επιδόσεις «ήρθαν για να μείνουν»

admin

Jefferies: Στα top picks η Εθνική με τιμή-στόχο στα €10,20

admin

Η «ομάδα» Ηλιόπουλου μηδένισε τη συμμετοχή της στη MIG

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη στήριξη στις 1284 μονάδες- Ισχυρή αντίσταση οι 1299

admin