Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Η επιχειρηματολογία υπέρ της επένδυσης στο AI παραμένει ισχυρή

UBS: Η επιχειρηματολογία υπέρ της επένδυσης στο AI παραμένει ισχυρή

Εν μέσω αυξημένων προσδοκιών, οι τεχνολογικοί γίγαντες Meta, και Amazon ανακοίνωσαν τα έσοδα και τα κέρδη τους για το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 μετά το κλείσιμο των αγορών την Πέμπτη.

Η Amazon παρείχε βελτιωμένη πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο και μίλησε για τα οφέλη από τη μείωση του κόστους και τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, παρά την αύξησης του χρέους των πιστωτικών καρτών και των καθυστερήσεων. Η Meta ανακοίνωσε το πρώτο της μέρισμα, σχέδια για την αγορά ιδίων μετοχών και ισχυρότερες από προβλέψεις για το τρίμηνο που λήγει τον Μάρτιο. Η Apple ανακοίνωσε αποτελέσματα εντός των αναμενόμενων ορίων, όμως οι υπηρεσίες και οι απογοητευτικές πωλήσεις στην Κίνα προκαλούν ανησυχία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Microsoft και η Alphabet ξεπέρασαν οριακά τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα κέρδη, αλλά στην Alphabet απογοήτευσαν οι διαφημιστικές υπηρεσίες ενώ στη Microsoft τα έσοδα και τα κέρδη δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο τα προηγούμενα τρίμηνα. Η AMD δημοσίευσε απογοητευτικές προοπτικές για τα έσοδα για το τρίμηνο που λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Ενώ οι αγορές αντιδρούν στις ανακοινώσεις, οι «Magnificent Seven» έχουν υποχωρήσει κατά 1% αυτήν την εβδομάδα -μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης- και έχουν κερδίσει 4% από την αρχή του έτους μετά το ράλι 76% το 2023. Τα τελευταία αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι οι εταιρείες με σαφώς καθορισμένη πορεία, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, επωφελούνται από τις ανοδικές τάσεις. Η UBS εξακολουθεί να προτείνει επένδυση στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της AI, και συνιστά στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε αδικαιολόγητη διόρθωση σε ποιοτικές μετοχές AI ως ευκαιρία αγοράς.

Εμπορευματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες 

Η Microsoft και η Alphabet ανέφεραν επιτάχυνση της ανάπτυξης του cloud σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, χάρη στην αυξανόμενη συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, παρατηρούμε μια ευρεία αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών που σχετίζονται με το AI. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, μάλλον συγκεντρώνεται στο επίπεδο των υποδομών, δεδομένης της ανάγκης για τη δημιουργία και την εκπαίδευση πάνω σε τεράστια σύνολα δεδομένων. Η ισχυρή δέσμευση της Microsoft και της Alphabet να αυξήσουν τις επενδύσεις στο AI, καθώς και τα σχόλια της TSMC και του CEO της Meta Mark Zuckerberg σχετικά με τη ζήτηση για τσιπ που σχετίζονται με την AI υποστηρίζουν τη θετική άποψη της UBS για τις υποδομές AI στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Κατά την περίοδο 2022-27, η UBS αναμένει 50% CAGR για τις δαπάνες υποδομών AI, με οδηγό τις αναδυόμενες τάσεις, όπως το GPU cloud και το AI edge-computing.

Με τη διεύρυνση της ζήτησης AI και τις αυξανόμενες τάσεις εμπορευματοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας, αναμένεται ότι ο τομέας των εφαρμογών και των μοντέλων AI θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση 152% CAGR κατά την περίοδο 2022-27. Συνολικά, η UBS προβλέπει ότι τα παγκόσμια έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη θα αυξηθούν κατά 15 φορές μεταξύ 2022-27 από 28 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε 420 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Τα θεμέλια των παγκόσμιων εταιρειών τεχνολογίας είναι γερά. 

Η ισχυρή αύξηση του όγκου και η δημοτικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης ώθησαν τη UBS να αυξήσει την πρόβλεψη για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών τεχνολογίας το 2024, από 16% ετήσια αύξηση σε 18%. Αναμένεται αποτίμηση γύρω στο 25x P/E, με το premium να δικαιολογείται, δεδομένης της προσδοκίας για χαμηλότερα επιτόκια και ισχυρότερη ανάπτυξη EPS το 2024.

Το λογισμικό και οι ημιαγωγοί οι κερδισμένοι του ανοδικού κύκλου της τεχνητής νοημοσύνης

Η UBS έχει θετική σύσταση για τις εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς αναμένεται ισχυρή και διευρυνόμενη ζήτηση της τεχνητής νοημοσύνης,επομένως οι βιομηχανίες ημιαγωγών και λογισμικού είναι καλά τοποθετημένες για να «καβαλήσουν το κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης. Αναμένεται, και για τις δύο βιομηχανίες, διψήφια αύξηση κερδών (50% αύξηση κερδών για τους ημιαγωγούς και κοντά στο 20% για το λογισμικό) και λειτουργικά περιθώρια κέρδους άνω του 30%, το 2024.

Οι προσδοκίες της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών για διψήφια αύξηση των πωλήσεων των τσιπ ημιαγωγών λόγω της βελτίωσης της ζήτησης για Τεχνητή Νοημοσύνη, υπολογιστές και smartphones, στην τελική αγορά, στηρίζουν το σενάριο βελτίωσης της ζήτησης.

Έτσι, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να παραμένει η βασική κινητήριος δύναμη για τις παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας και φέτος, και πιθανότατα για το υπόλοιπο της δεκαετίας, η UBS διατηρεί την προτίμησή της για τους τομείς των ημιαγωγών και του λογισμικού και βλέπει ευκαιρίες σε εταιρείες που ασχολούνται με τη μνήμη και την τεχνολογία AI edge-computing. 

«Συνολικά, μας αρέσει ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την ποιοτική μας κλίση και προσφέρει έκθεση σε συναρπαστικές τάσεις. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι τα μονοπώλια τεχνολογίας με ανώτερη τιμολογιακή δύναμη και ισχυρά περιθώρια κέρδους είναι σχετικά καλά τοποθετημένα, δεδομένου του κυρίαρχου μεριδίου αγοράς τους, του ιστορικού τους και της υψηλής απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου.»

#UBS #επένδυση #AI #τεχνητή_νοημοσύνη

Related posts

Σε άλλο…level η Mytilineos-Οι ανεβασμένες επιδόσεις «ήρθαν για να μείνουν»

admin

JP Morgan:Μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών

admin

IDEAL Holdings: Οι επόμενοι… σταθμοί για το ομόλογο

admin

Πλαστικά Θράκης: Καμία μεταβολή στον αριθμό μετοχών του Κωνσταντίνου Χαλιορή

admin

Reds: Δεν κρίθηκε εύλογο και δίκαιο το τίμημα των €2,48

admin

CNL Capital: Αύξηση εσόδων κατά 5% στο α’ εξάμηνο

admin

Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» στην πώληση του υπόλοιπου 25% της Anemos

admin

Alpha Bank:Η Goldman Sachs «τρέχει» το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Μοτοδυναμική: Αυξήθηκε το ποσοστό του Πάρη Κυριακόπουλου

admin