Image default
ΚΟΣΜΟΣ

TileDB: Τα σχέδια για την Ελλάδα μετά τη χρηματοδότηση 34 εκατ. δολ.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου


 


Σε σημαντική επέκταση της ομάδας της στην Ελλάδα, σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η TileDB, η startup με έδρα τη Βοστώνη και Έλληνα ιδρυτή, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 34 εκατ. δολ. σ’ έναν γύρο χρηματοδότησης Series B.

Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η AlleyCorp, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Kevin Ryan, είναι επίσης δημιουργός της MongoDB, μιας εξαιρετικά επιτυχημένης και δημόσιας εταιρείας βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, στον γύρο συμμετείχαν πολλοί άλλοι επενδυτές, όπως η Intel Capital, η Lockheed Martin, η Amgen, η Nexus Venture Partners, η Two Bear Capital κ.ά. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στο Capital.gr ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ιδρυτής της TileDB, αναμένονται πρόσθετα κεφάλαια από πολλά ενδιαφερόμενα μέρη. “Θα σταματήσουμε περίπου στα 40 εκατ. δολ.”, τονίζει. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αντλήσει από την ίδρυσή της πάνω από 50 εκατ. δολ..

Η ομάδα της TileDB αποτελείται αυτή τη στιγμή από 52 άτομα, εκ των οποίων τα 15 βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία διαθέτει θυγατρική. Με τη νέα χρηματοδότηση, η TileDB θέλει να επεκτείνει σημαντικά την ομάδα της στην Ελλάδα, αλλά και να “κυνηγήσει” περισσότερο τομείς όπως η Μηχανική Μάθηση /Τεχνητή Νοημοσύνη και παραδοσιακές εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το προϊόν μας, καθώς και να εμβαθύνουμε περισσότερο στις Επιστήμες Ζωής, στη Γεωχωρική και στο Machine Learning (ML)/Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Αργότερα, θα επεκταθούμε σταδιακά και σε πιο παραδοσιακές αναλύσεις δεδομένων. Σχεδιάζουμε επίσης να επεκτείνουμε σημαντικά την ομάδα στην Ελλάδα”, αναφέρει ο ιδρυτής της TileDB, ο οποίος προσθέτει πως η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές.

Το MIT και οι μεγάλοι πελάτες 

Η TileDB ξεκίνησε το 2017 ως spin-off του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Intel Labs, με μόνο ιδρυτή τον Έλληνα Σταύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε με μια επένδυση 1 εκατ. δολ. από την Nexus Venture Partners, την Intel Capital και “ορισμένους σημαντικούς και πολύ υποστηρικτικούς επενδυτές-αγγέλους”, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η εταιρεία κατασκευάζει ένα λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, το οποίο είναι σε θέση να αποθηκεύει, να διαχειρίζεται και να αναλύει μεγάλες ποσότητες σύνθετων δεδομένων -όλα σε μια ενιαία πλατφόρμα. Ένα τέτοιο προϊόν χρησιμοποιείται συνήθως από μηχανικούς, αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων, σε μεγάλους οργανισμούς που παράγουν και αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων.

Στους πελάτες της TileDB περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες αμυντικών προϊόντων, κυβερνήσεις κ.ά..

Αυτό που διαφοροποιεί την TileDB από τις εκατοντάδες άλλες εταιρείες που στοχεύουν στη διαχείριση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κορυφαίων παρόχων cloud, είναι ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύει τα δεδομένα (σε πολυδιάστατους πίνακες) και το γεγονός ότι μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικά δεδομένα σε ένα μόνο προϊόν (οι περισσότερες άλλες εταιρείες βάσεων δεδομένων μπορούν να χειριστούν μόνο έναν τύπο δεδομένων, όπως πίνακες, γραφήματα κ.λπ.).

“Η πρότασή μας για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι μια απλούστερη υποδομή δεδομένων, με πολύ χαμηλότερο κόστος, με πολύ υψηλότερη απόδοση και παραγωγικότητα”, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Related posts

Με την επίσκεψη στην Μέση Ανατολή και την υποδοχή του προέδρου του Ιράν ο Πούτιν συνεχίζει την επιστροφή στην διεθνή σκηνή

admin

Κι όμως, η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί

admin

Πάουελ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός – Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

admin

Πυρά Ζαχάροβα κατά ΗΠΑ: “Χορηγούν τους τρομοκράτες του Κίεβου – Ανάμειξη στα εσωτερικά της Κίνας”

admin

Γκουτέρες: Να αναγνωρίσουν όλοι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος

admin

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ σκέφτεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος

admin

Γουατεμάλα: Πάνω από 1.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα λόγω έκρηξης ηφαιστείου

admin

Οι ΗΠΑ εργάζονται με υπηρεσίες αρωγής για τη δημιουργία “ασφαλών περιοχών” για τους αμάχους της Γάζας

admin

Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι διέρρηξαν τη ρωσική γραμμή άμυνας στο Μπαχμούτ

admin