Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Panetta (EKT): Ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα απ’ όσο περιμέναμε

Ο Fabio Panetta, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

“Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο”, είπε στο Σάο Πάολο, όπου συμμετέχει στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20.

Μιλώντας μια εβδομάδα πριν από την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας είπε ότι η περίοδος ησυχίας της ΕΚΤ σημαίνει ότι και ο ίδιος έχει περιορισμό να πει περισσότερα.

Καθισμένος δίπλα του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας του είναι “θετικά”.

Αναγνώρισε ότι ο στόχος της ΕΚΤ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, είπε ωστόσο ότι αφού ως πολιτικός μπορεί να μιλήσει, “πολιτικά, θα ήθελα να πω ότι μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης που είναι χαμηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη — νομίζω. Δεν είμαι ο μόνος που συμμερίζεται αυτή την άποψη”.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις 7 Μαρτίου. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την προτίμηση να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, αν και ο Panetta τόνισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι “η ώρα για αντιστροφή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γοργά”.

Related posts

ΕΕ: Συμφωνία ορόσημο για την κανονιστική πλαισίωση της τεχνητής νοημοσύνης

admin

Adobe: Δεν προχωρά σε εξαγορά μαμούθ 20 δισ. δολαρίων

admin

“Ακλόνητη” υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά και πάση θυσία αποφυγή μιας σύρραξης με το Ιράν, το δίλημμα του Μπάιντεν

admin

Γάζα: Τελέστηκε η κηδεία εικονολήπτη του Αλ Τζαζίρα που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα

admin

Ζιμπάμπουε: Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα νικητής των εκλογών, η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

admin

Βρετανία: Με τρεις δύσκολες αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Σούνακ

admin

Fed: Άλμα στα καταναλωτικά δάνεια το Νοέμβριο

admin

Το ΔΣ της OpenAI καθαίρεσε τον CEO, Σαμ Άλτμαν

admin

Η Σλοβακία επιβάλλει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία, λόγω της αύξησης του αριθμού των παράτυπων μεταναστών

admin