Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Το Ελληνικό πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία

Λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 65 εκατ. ευρώ (προ αποτιμήσεων ακινήτων) εμφάνισε το 2023 -έναντι ζημιών 67 εκατ. ευρώ το 2022- το project του Ελληνικού για τη Lamda Development, ενισχυμένη από την εμπορευματοποίηση των οικιστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και από τις πρώτες εισπράξεις από τις πωλήσεις δικαιώματος επιφανείας οικοπέδων προς τρίτους επενδυτές.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στην έκταση του Ελληνικού ανήλθαν στα 641 εκατ. ευρώ –από την αρχή της εμπορευματοποίησης έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2024- εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ αφορούσαν το joint venture με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο, τον Πύργο Μικτής Χρήσης (σε κοινοπραξία με την Brooklane) και το ακίνητο όπου η Orilina θα δημιουργήσει το συγκρότημα 10 βιλών και private club.

Ειδικότερα, μέσα στο 2023 τα έσοδα που ενέγραψε η εισηγμένη από πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται σε 313,8 εκατ. ευρώ έναντι 25,6 εκατ. ευρώ το 2022. Υπενθυμίζεται πως η αναγνώριση εσόδων γίνεται σταδιακά βάσει του IFRS16.

Έτσι έως τις 31 Μαρτίου 2024 η Lamda έχει εισπράξει αθροιστικά 537 εκατ. ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις (οριστικά συμβόλαια και προκαταβολές) και 104 εκατ. ευρώ για τα οικόπεδα των επιμέρους projects. Τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων, τα οποία θα αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, ανήλθαν την 31.12.2023 σε 127 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι συνολικά από τις κατοικίες του παραλιακού μετώπου αναμένει έσοδα 1,121 δισ. ευρώ, ενώ από τις οικιστικές αναπτύξεις του project Little Athens έσοδα άνω του μισού δισ. ευρώ, έως την ολοκλήρωση της α’ φάσης ανάπτυξης.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το Little Athens έχει ξεκινήσει η προπώληση για 243 διαμερίσματα (επί συνόλου 459 που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο τέλος της α’ φάσης). Ήδη δε σύμφωνα με τη Lamda Development υπάρχουν δεσμευτικές προπωλήσεις για 140 διαμερίσματα.

Μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 171 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων υποχρεώσεων για κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) ανερχόταν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα Ellinikon Malls), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ.ευρώ.

Related posts

Δημιουργείται ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

admin

Διεθνή διάκριση για τη Novibet στα EGR Marketing & Innovation Awards

admin

Cenergy: Η Hellenic Cables προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster

admin

Νέο υποκατάστημα στην Κρήτη ίδρυσε η SoftOne

admin

Εκπτωση 20% για κρατήσεις σε Ευρώπη και Β. Αφρική από την Accor

admin

Η στρατηγική ανάπτυξη της Aegean σε ορίζοντα 6ετίας

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium

admin

Συνεργασία Lockheed Martin και ΕΑΒ, αναβάθμιση πολεμικού ναυτικού

admin

Γ. Περιστέρης: Διπλασιασμός EBITDA της ΓΕΚ Τέρνα στην προσεχή 5ετία

admin