Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

«Glory days» για το ελληνικό χρηματιστήριο-Τα top picks της Optima

«Glory days» για το ελληνικό χρηματιστήριο-Τα top picks της Optima

«Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ανοδική του πορεία το 2023, ξεπερνώντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα χρηματιστήρια των χωρών της Νότιας Ευρώπης», επισημαίνει η Optima bank σε νέο της report με τίτλο: «Glory Days» (ημέρες δόξας).

Η χρηματιστηριακή παραμένει bullish στις ελληνικές μετοχές, καθώς οι θετικοί καταλύτες υπερτερούν των καθοδικών κινδύνων και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.

Ωστόσο, σημειώνει η Optima «κρατάμε πιο επιφυλακτική στάση, κυρίως σε κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές μακροοικονομικό πλαίσιο (χρονοδιάγραμμα και έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης), το πολιτικό τοπίο (αρκετές χώρες διεξάγουν εθνικές εκλογές το 2024, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία-Ρωσία)».

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι οποιαδήποτε πιθανή βραχυπρόθεσμη αστάθεια θα δημιουργήσει επίσης μεσοπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, προσθέτει: «Αναμένουμε από την Ελλάδα να εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα, (πιθανή αναβάθμιση από την Moody’s), να πετύχει χαμηλότερα πιστωτικά περιθώρια (τα spreads των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 120 μονάδες βάσης το 2023 σε σύγκριση με τη Γερμανία), να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ)».

Επιπρόσθετα, αναμένει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης (watch list) της MSCI για αναβάθμιση, ώστε το 2025 να μεταταχθεί από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.

«Παραμένουμε θετικοί στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε συγκεκριμένες μετοχές αξίας (value stocks)», συμπληρώνει.

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της Optima για το 2024 είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Mytilineos, η ΔΕΗ και η Aegean.

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #Optima_Bank

Related posts

R Energy1: Αύξηση τζίρου 24,6% το 2022

admin

Minerva: Στις €764 χιλ. τα EBITDA στο γ’ τρίμηνο

admin

Doppler: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ- Πρόεδρος ο Σταύρος Σταυρόπουλος

admin

Growthfund Summit: Σε ανοδική πορεία η ελληνική κεφαλαιαγορά

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 14/6 η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

Alpha Bank: Πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στα στελέχη της

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τιμή-στόχο στα €17 δίνει η Piraeus Securities

admin

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Μειώθηκε το συνολικό ενεργητικό

admin

Medicon: Ανακοίνωσε τζίρο €15,41 εκατ. στο εννεάμηνο

admin