Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Country Garden: Αθέτησε πληρωμή ομολόγου σε δολάριο, η αναδιάρθρωση χρέους πλησιάζει

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden κρίθηκε ότι δεν προχώρησε σε πληρωμή για ομόλογο σε δολάρια για πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας την περιδίνησή της εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης χρέους στον κλάδο των ακινήτων που έχει κλονίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η αποτυχία της Country Garden να καταβάλει τόκους για το τίτλο εντός της περιόδου χάριτος που έληξε την περασμένη εβδομάδα “αποτελεί γεγονός πιστωτικής αθέτησης υποχρεώσεων”, σύμφωνα με ειδοποίηση προς τους κατόχους της διαχειριστικής Citicorp International που ήλθε σε γνώση του δικτύου Bloomberg News. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής πρέπει να δηλώσει το κεφάλαιο και τους τόκους ως άμεσα απαιτητούς, εάν το ζητήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον του 25% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών που εκκρεμούν. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι οι πιστωτές έχουν υποβάλει τέτοια απαίτηση.

Η κατασκευαστική, μεταξύ των πλέον υπερχρεωμένων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο στον κόσμο, δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων 15,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών, αφού έχασε την αρχική προθεσμία της 17ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αθέτηση χρέους η οποία απλώς δεν έχει καταστεί επίσημη, καθώς η εταιρεία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg News ότι δεν ανέμενε να μπορέσει να καλύψει όλες τις υπεράκτιες υποχρεώσεις πληρωμών της εγκαίρως. Η εταιρεία πιθανότατα κατευθύνεται τώρα σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Κίνα.

Εκπρόσωπος της Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει την ειδοποίηση του διαχειριστή προς τους κατόχους ομολόγων της Country Garden. Η Country Garden δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο την Τετάρτη.

Με επικεφαλής μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, τη Yang Huiyan, το τεράστιο μέγεθος του οικοδόμου τον έχει κάνει σημαντικό για την οικονομία της χώρας, όπου η αγορά ακινήτων μαζί με τις σχετικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η χρεοκοπία έρχεται τη στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει την υποστήριξη για την οικονομία, εκδίδοντας πρόσθετο δημόσιο χρέος, αυξάνοντας τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος και πραγματοποιώντας ακόμη και μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα.

Η εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της χώρας με συμβατικές πωλήσεις για αρκετά χρόνια προτού πέσει στην έβδομη θέση το 2023. Παρά την πτώση της, είχε ακόμη πρόσφατα περισσότερα από 3.000 στεγαστικά έργα σε μικρότερες πόλεις και περίπου 70.000 εργαζομένους. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τη χρεοκοπία, το 2021, του ταλαιπωρημένου ομίλου China Evergrande, δεδομένου ότι η πρώτη έχει πολλαπλάσιο αριθμό έργων.

Οι κινεζικές αρχές επιδιώκουν να αναζωογονήσουν την αγορά ακινήτων, αφού οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν χρεοκοπίες-ρεκόρ καθώς η κρίση χρέους πλησιάζει στον τέταρτο χρόνο της. Τα προβλήματα για την αγορά ακινήτων ξεκίνησαν το 2020 όταν οι αρχές έθεσαν “τρεις κόκκινες γραμμές”. Αυτοί οι κανόνες έθεταν κριτήρια μόχλευσης τα οποία έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές εάν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλά βήματα τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια να τελειοποιήσουν την πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας χαλάρωσης των απαιτήσεων προκαταβολής και περικοπών σε ορισμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τα πράγματα: οι επενδύσεις σε ακίνητα συρρικνώθηκαν κατά 9,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.

Ορισμένοι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών διέκοψαν τις αγορές τους λόγω των φόβων ότι οι κατασκευαστές ενδέχεται να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις κατοικίες που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν. Υπογραμμίζοντας το βάθος των προβλημάτων, η Country Garden δήλωσε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις με συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 81% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε αυτό που συχνά αποτελεί προοίμιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, η εταιρεία προσέλαβε πρόσφατα συμβούλους για να επανεξετάσουν την κεφαλαιακή της δομή. Οι τίτλοι της έχουν φτάσει να αλλάζουν χέρια στα 5 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας, δείχνοντας πόσο λίγα χρήματα αναμένουν οι επενδυτές να λάβουν, αφού μερικά εξ αυτών κινούνταν κοντά στα 80 σεντς τον Ιούνιο. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 74% φέτος.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη επίσημα αθετήσει οποιαδήποτε ομόλογα ηπειρωτικής Κίνας. Κέρδισε την έγκριση των ομολογιούχων τον Σεπτέμβριο για την επέκταση των πληρωμών σε εννέα τέτοιους τίτλους με συνολικό κεφάλαιο 14,7 δισεκατομμυρίων γιουάν.

Related posts

Βρετανία: Τα πεθερικά του πρωθυπουργού της Σκωτίας εγκλωβίστηκαν στη Γάζα

admin

Ισραήλ: Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

admin

Η Ουκρανία απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό

admin

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κυβέρνηση “δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών”

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Σοϊλού επιτίθεται στη γυναίκα του Ιμάμογλου η οποία “κάνει το σήμα της νίκης όπως το PKK”

admin

Μ. Βρετανία: Συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη κατηγορούμενος για βιασμό

admin

Μαχμούντ Αμπάς: Η πολιτική παράπλευρη απώλεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

admin

Η Γερμανία επενδύει 1 δισ. ευρώ για απεξάρτηση από την Κίνα στις πρώτες ύλες

admin

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Νομπόα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της ενεργειακής κρίσης

admin