Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία επενδύει 1 δισ. ευρώ για απεξάρτηση από την Κίνα στις πρώτες ύλες

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις σε πρώτες ύλες, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από παραγωγούς όπως η Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του σχεδίου τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Θα καθιερωθεί μια διαδικασία επιλογής για να καθοριστεί ποια έργα – συμπεριλαμβανομένων των υλικών εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης – είναι επιλέξιμα, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η χρηματοδότηση, μέσω της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης KfW της Γερμανίας, θα αποτελείται από ίδια κεφάλαια για την πραγματοποίηση εξαγορών μειοψηφικών μεριδίων.

Τα έργα στη Γερμανία και στο εξωτερικό “θα συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας. Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα δομηθεί το κρατικό ταμείο.

Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από πανδημία σε όλο τον κόσμο και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέθεσαν την ευπάθεια της εξάρτησης της Ευρώπης σε ενέργεια και πρώτες ύλες για έργα υψηλής τεχνολογίας και πράσινα πρότζεκτ. Η κυβέρνηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά μακροπρόθεσμα.

Πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο, το πυρίτιο και τα μέταλλα σπάνιων γαιών απαιτούνται για την κατασκευή μικροτσίπ, ανεμογεννητριών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σολτς για το 2024 την Παρασκευή, το ταμείο δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να συσταθεί για τέσσερα χρόνια. Οι επενδύσεις θα συντονιστούν με ιταλικές και γαλλικές πρωτοβουλίες στον τομέα των πρώτων υλών, διευκρίνισαν οι πηγές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επικεντρωθούν σε έργα ορυκτών που ορίζονται ως κρίσιμα στον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η Βερόνικα Γκριμ, μέλος της επιτροπής ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων του Γερμανού καγκελαρίου, είπε ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των προμηθειών πρώτων υλών πρέπει να αποτελεί “ύψιστη προτεραιότητα” για την ΕΕ στο σύνολό της.

“Το ταμείο πρώτων υλών μπορεί να είναι ένα στοιχείο, αλλά δεν θα είναι αρκετό”, είπε η Γκριμ στο Bloomberg.

Η KfW αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια. Η τράπεζα αναμένεται να κάνει δήλωση σχετικά με τον ρόλο του στη διαχείριση του έργου στην ετήσια συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα στις 7 Φεβρουαρίου. Η ΕΕ συμφώνησε σε μέτρα τον Νοέμβριο βάσει του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών για την ενίσχυση της εγχώριας εξόρυξης και τη μείωση της εξάρτησης από οποιαδήποτε χώρα.

Ενώ η Γερμανία βρίσκεται τώρα στη φάση δημιουργίας  μιας δομής για να οργανώσει τις επενδύσεις της σε πρώτες ύλες, η Ιαπωνία θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο. Από το 2004, ο κρατικός Ιαπωνικός Οργανισμός για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια έχει επενδύσει στην αποθήκευση πρώτων υλών, έχει εξερευνήσει αποθέματα, παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις σε εταιρείες εμπορευμάτων και αγοράζει απευθείας μετοχές τους.

Related posts

Σούνακ: Πιθανότατα από πύραυλο από τη Γάζα το χτύπημα στο νοσοκομείο

admin

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: “Πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων” λέει ο Μπάιντεν

admin

Τουρκία: Ο Ιμπραΐμ Καλίν είναι το νέο αφεντικό της ΜΙΤ

admin

Μεσανατολικό – ΗΑΕ: Ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του Ισραήλ για μία μακρόχρονη παραμονή στη Γάζα

admin

Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Φινλανδία για να αποφύγουν την επιστράτευση

admin

ΗΠΑ: Συρροή μεταναστών αναμένεται σήμερα στα νότια σύνορα της χώρας

admin

Η Μελόνι καταδικάζει την επίθεση στην Οδησσό κατά τη συνάντηση Ζελένσκι – Μητσοτάκη

admin

Ρωσία: Ανασύρθηκαν οι σοροί των 10 θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πριγκόζιν

admin

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για “εξωτερικοποίηση” των διαδικασιών ασύλου

admin