Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Chevron: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αυξάνει το μέρισμα παρά τη βουτιά κερδοφορίας 40%

Μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς παρουσίασε η Chevron για το τέταρτο τρίμηνο και αύξησε τη διανομή μερίσματος, παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. του ενέκρινε αύξηση 8% του μερίσματος, μετά την επιστροφή στους μετόχους 23,6 δισ. δολαρίων συνολικά, τα 11,3 δισ. με πληρωμή μερισμάτων και τα 14,9 δισ. μέσω επαναγοράς μετοχών.

Μία κίνηση που ήρθε παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της πέρυσι κατά σχεδόν 40%, στα 21,3 δισ. δολάρια από τα 35,5 δισ. του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της δεύτερη μεγαλύτερης πετρελαϊκής των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. 

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Chevron παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 3,45 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας κατά πολύ τα 3,21 δολ/μτχ όπου τοποθετούσαν τον πήχη οι αναλυτές.

Παρά την υπέρβαση των προβλέψεων πάντως, τα καθαρά της κέρδη, ακόμα  και εξαιρουμένων έκτακτων χρεώσεων και προστίμων ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, ανήλθαν σε 6,45 δισ. και ήταν μειωμένα κατά 18% σχεδόν από πέρυσι.

Την ίδια ώρα ο τζίρος της Chevron έχασε κατά πολύ την εκτίμηση της αγοράς για 51,6 δισ. δολάρια μένοντας στα 47,18 δισ. στο τέταρτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα τα assets πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες 1,35 δισ. δολαρίων, λόγω απομειώσεων 1,8 δισ. και πλήγματος 1,9 δισ. σχετικά με παραγραφές assets στον Κόλπο του Μεξικού που είχαν πουληθεί σε προηγούμενη περίοδο.

Από την άλλη, η παραγωγή της Chevron το 2023 ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 εκατ. ισοδύναμων βαρελιού πετρελαίου την ημέρα, με οδηγό την αύξηση κατά 14% στις ΗΠΑ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Chevron για το τρίμηνο αυξήθηκαν σχεδόν 16% στα 4,4 δισ. δολάρια από τα 3,8 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία επένδυσε στα assets της PDC Energy που εξαγόρασε πρόσφατα και αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της ACES Delta με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων καυσίμων υδρογόνου.

Related posts

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία – Σε θέση άμυνας ο Πέδρο Σάντσεθ

admin

Το συνδικάτο CGT της Γαλλίας συμφωνεί να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Μακρόν

admin

“Νεκροί” από “ισραηλινά πλήγματα” δύο από τους ομήρους της Χαμάς που παρουσιάζονταν σε χθεσινό βίντεο

admin

Ουκρανία: Καμία απειλή για την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας μετά την έκρηξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα

admin

Η γερμανική ναυτιλιακή Hapag-Lloyd αναστέλλει όλες τις διελεύσεις πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Δευτέρα

admin

Fed: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2022 – Προς δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Γάζα προκαλούν νεά προβλήματα και φόβους στους Παλαιστινίους

admin

Η Μπουρκίνα Φάσο εκφράζει “αλληλεγγύη” στον στρατό του Μαλί μετά την έκθεση του ΟΗΕ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία

admin