Image default
ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Χωρίς νέα βοήθεια η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο φέτος

Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία ίσως ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία ως το τέλος του τρέχοντος έτους αν οι ΗΠΑ δεν της διαθέσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Το χρονικό σημείο της τοποθέτησης του Μπερνς είναι σημαντικό, καθώς έγινε δύο ημέρες πριν από τις ψηφοφορίες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτικής, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

“Με την ώθηση -τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική- που θα τους δώσει η στρατιωτική βοήθεια, θεωρώ πως οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα το 2024”, είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Τζορτζ Ου. Μπους.

“Χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι καταστροφική”, συνέχισε. “Είναι εξαιρετικά ορατός ο κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης ως το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον ότι ο Πούτιν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους πολιτικής διευθέτησης”, συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς όταν είπε πως το Κίεβο θα “έχανε” τον πόλεμο.

Για να καταδείξει την έλλειψη πυρομαχικών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός, τόνισε πως δυο ταξιαρχίες -μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών στον ουκρανικό στρατό- δεν διαθέτουν παρά “15 οβίδες πυροβολικού” που μπορούν να βάλλουν την ημέρα κι άλλες “42 οβίδες για τα ολμοβόλα”.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη πολεμικού υλικού και ζητεί ολοένα εντονότερα οι σύμμαχοί της να της στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ειδικά στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας.

Related posts

Λίβανος: Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε ένοπλη επίθεση κατά τη διάρκεια γιορτής

admin

Η Νορβηγία απαγορεύει την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες από τις 3 Οκτωβρίου

admin

Απάντηση Ζαχάροβα σε Κ. Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: “Μην προδίδεις τη μνήμη της ελληνικής αντίστασης”

admin

Ρωσία: Απαγορεύτηκε στην Γεκατερίνα Ντουντσόβα να κατέβει στις εκλογές

admin

UBS: Συμφωνία με την ελβετική κυβέρνήση για την κάλυψη ζημιών από την εξαγορά της Credit Suisse έως τις 7 Ιουνίου

admin

Υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας: Η νέα στρατηγική για την ενέργεια εστιάζει στις χαμηλές εκπομπές ρύπων

admin

ΕΕ: Δεν “πέρασε” από τους 27 η οδηγία για εφοδιαστικές αλυσίδες χωρίς καταναγκαστική εργασία και περιβαλλοντική ζημία

admin

Συρία: 7 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ

admin