Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και τα τα Jumbo

Κάνοντας αρκετές αναφορές στον “άγνωστο Χ” της εξίσωσης για την πορεία της αγοράς και των οικονομιών ως το τέλος της χρονιάς, που είναι η απάντηση που ετοιμάζουν οι Ισραηλινοί στο χτύπημα των Ιρανών- κάτι που συνέβη τελικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες – και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει, ο κ. Απόστολος Βακάκης επιχείρησε χθες να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών των αναλυτών παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη ανακοίνωσε για το 2023 κέρδη ρεκόρ ( 21,88% στα 303 εκατ. ευρώ) με τα μηνύματα και τη φετινή χρονιά ως τώρα να δείχνουν ευοίωνα ( 6% οι πωλήσεις στο α’ τρίμηνο).


«Δεν πουλάμε αισιοδοξία. Θέλουμε οι προβλέψεις μας να βασίζονται σε πραγματικά νούμερα», τόνισε ο κ. Βακάκης προαναγγέλλοντας πως στις αρχές Μαϊου, με τα στοιχεία των πωλήσεων Απριλίου, η Jumbo θα επικαιροποιήσει τον προϋπολογισμό της αλλά και το guidance για το σύνολο της φετινής χρήσης.





«Ως τότε έχουμε κερδίσει χρόνο ώστε να μπορέσουμε να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στη Μ. Ανατολή ώστε να δούμε εάν θα διατηρήσουμε την ίδια στρατηγική ή θα πρέπει να την αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Βακάκης. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να δώσει 51% πιθανότητες το guidance να παραμείνει σταθερό ή να αναβαθμιστεί και 49% να υποβαθμιστεί.





Ο κ. Βακάκης σημείωσε πως το μικτό περιθώριο κέρδους της εισηγμένης φέτος θα εξαρτηθεί και απ’ το μεταφορικό κόστος, το οποίο λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα, έχει αυξηθεί σημαντικά αλλά έως σήμερα απορροφούν οι προμηθευτές της Jumbo. Κάτι που έχει συμβάλει στην υλοποίηση της στρατηγικής της Jumbo να μειώνει τις τιμές σε προϊόντα της.


«Όσο θεωρούμε ότι η κρίση του Σουέζ είναι πρόσκαιρη, θα συνεχίζουμε αυτή τη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο τον καταναλωτή μειώνοντας τις τιμές. Εάν όμως εξελιχθεί σε κάτι μόνιμο τότε θα πρέπει να την αλλάξουμε αφού οι προμηθευτές μας δεν μπορούν επ’ άπειρον να απορροφούν το επιπρόσθετο κόστος. Παρ’ όλα αυτά επιμένουμε να αντιδρούμε στα γεγονότα όταν συμβούν και όχι προληπτικά», τόνισε ο κ. Βακάκης.





Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, τόνισε πως οι τιμές δεν είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, γι αυτό και ο στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των εισοδημάτων. «Χρειαζόμαστε σωστές πολιτικές για την αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων. Κι αυτό πρέπει να το δει η κυβέρνηση», τόνισε.





Μάλιστα σημείωσε πως «βραχυπρόθεσμα η ελληνική αγορά φαντάζει να έχει μπροστά της τα λιγότερα προβλήματα έναντι των υπολοίπων χωρών της ΕΕ».


Με αφορμή τις διαρκείς αναφορές του στον παράγοντα της “ισραηλινής απάντησης” ο κ. Βακάκης ρωτήθηκε για τις επιδόσεις του Ισραηλινού franchisee, για τον οποίο αρκέστηκε μόνο να πει πως «φαίνεται ότι είναι ανθεκτικοί».





Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική, ο κ. Βακάκης τόνισε ότι παραμένει σταθερή η προσήλωση στη διανομή του ένα τρίτου των κερδών στους μετόχους. Άφησε ωστόσο και ένα παράθυρο για μεγαλύτερες επιστροφές από αδιάθετα παλαιότερα κέρδη στην περίπτωση που η εταιρεία διατηρεί την ανάπτυξη της σε διψήφιο ποσοστό αλλά αρχίζει να χαλάει το ευρύτερο κλίμα στην αγορά. «Θα είναι γλυκαντικά για τους επενδυτές» είπε αστειευόμενος ο κ. Βακάκης.


Ερωτηθείς για το εάν η Jumbo θα εισέλθει σε πέμπτη χώρα, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω νέους πονοκεφάλους και εφιάλτες τα βράδια. Έχουμε εξασφαλίσει ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια».


Απ’ τα highlights της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, πέραν της γνωστοποίησης εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates, η εκτίμηση του κ. Βακάκη ότι «η Κίνα επιστρέφει» και η εκτίμηση του πως οι δύο εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο είναι είτε μία σύγκρουση Κίνας – Ταϊβάν είτε μία προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Κίνας.






--.GR

Related posts

Όλα τα έγγραφα στο Gov.gr: Από την ταυτότητα, στα εισιτήρια γηπέδων, μέχρι την κάρτα αιμοδότη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.300 μονάδες με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

admin

Τα 11+1 πιο ακριβά αυτοκίνητα στην ανθρώπινη ιστορία (pics)

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα δοθεί από επιχειρήσεις και κράτος

admin

Συντάξεις Νοεμβρίου – Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Οι ημερομηνίες

admin

Βόρεια Εύβοια: Παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους πυρόπληκτους

admin

e-ΕΦΚΑ: Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται

admin

Τα κρυμμένα ταξιδιωτικά διαμάντια της Ελλάδας από τον φωτογράφο που έχει κάνει τη Φύση ιδεολογία

admin

Από τη Warply το νέο πρόγραμμα επιβράβευσης της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G app

admin