Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Apple: Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του 2024

Οι πωλήσεις iPhone της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies σε ενημερωτικό σημείωμα, ενισχύοντας τις ενδείξεις για αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις από εγχώριους αντιπάλους όπως η Huawei για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα.

Η μείωση των πωλήσεων της Apple ήταν ο κύριος καταλύτης για μια συνολική διψήφια πτώση των αποστολών smartphone στην Κίνα για την πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με σημείωμα που δημοσίευσε η χρηματιστηριακή εταιρεία την Κυριακή. Άλλες μάρκες Android καθώς και η Huawei πέτυχαν σχετικά σταθερή ανάπτυξη σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το σημείωμα.

Αυτή η μείωση των πωλήσεων της Apple πραγματοποιήθηκε παρά τις επιθετικές εκπτώσεις πολλών μοντέλων iPhone μέσω μεγάλων κινεζικών διαδικτυακών αγορών. Για παράδειγμα, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max έλαβαν μείωση τιμών κατά 16% στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo την πρώτη εβδομάδα του 2024.

Η πτώση κατά 30% αντιπροσωπεύει επιταχυνόμενη πτώση από το 3% σε ετήσια βάση που είδε η αμερικανική εταιρεία για το σύνολο του 2023 στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της, ανέφερε η Jefferies, προσθέτοντας ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα από τη δική της παρακολούθηση της αγοράς. Συγκεκριμένα, η μείωση κατά 3% το 2023 ισοδυναμούσε με μείωση 0,4% στο μερίδιο αγοράς της Apple.

Οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν ότι η κάμψη της Apple αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ανταγωνιστικές πιέσεις των κινεζικών αντιπάλων, ιδίως της Huawei, η οποία λάνσαρε τη σειρά τηλεφώνων Mate 60 τον περασμένο Αύγουστο.

Η Apple και η Huawei δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό στο Reuters. 

H σειρά Mate 60 ανταγωνίζεται τα iPhone

H σειρά Mate 60 θεωρείται ευρέως ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της Huawei στην αγορά των high-end smartphones μετά από χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν προηγουμένως εμποδίσει την πρόοδό της.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, το μερίδιο της Huawei στην κινεζική αγορά smartphone αυξήθηκε κατά περίπου 6%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies, η Apple πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη ανταγωνιστική πίεση από τους εγχώριους αντιπάλους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, ο όγκος αποστολών της Apple θα συνεχίσει να μειώνεται με διψήφιο ποσοστό το 2024, ενώ η Huawei αναμένεται να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η Huawei θα αποστείλει περίπου 64 εκατομμύρια smartphones παγκοσμίως το 2024 – σημαντικά υψηλότερα από τα εκτιμώμενα λιγότερα από 35 εκατομμύρια που θα αποσταλούν το 2023. Μετά από μια πολυετή ύφεση, η κινεζική αγορά smartphone είναι έτοιμη για ανάκαμψη όπως προμηνύουν άλλοι αναλυτές, με την εταιρεία ερευνών IDC να προβλέπει απροσδιόριστη ετήσια αύξηση των πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο μετά από δέκα συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης των αποστολών.

Related posts

Ουκρανία: Η πολιορκημένη Αβντιίβκα κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ρώσων

admin

Ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του για την “κατάσταση της Ένωσης” την 7η Μαρτίου

admin

Σοϊγκού: Η Δύση αυξάνει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο – Η Μόσχα θα πλήξει όποιες διαδρομές εφοδιασμού εντοπίσει

admin

Η ελίτ της Ρωσίας είναι διχασμένη για το ρούβλι

admin

Μεσανατολικό: Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου με αντικείμενο τις “ανθρωπιστικές παύσεις” στη Γάζα

admin

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

admin

Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου στη Νεκρή Ζώνη

admin

Ο δήμαρχος του Λονδίνου καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει το “χάος” στα ταξίδια του Eurostar

admin

Βέλγιο: Σύλληψη τεσσάρων υπόπτων που φαίνεται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στις Βρυξέλλες

admin