Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Chevron: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αυξάνει το μέρισμα παρά τη βουτιά κερδοφορίας 40%

Μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς παρουσίασε η Chevron για το τέταρτο τρίμηνο και αύξησε τη διανομή μερίσματος, παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. του ενέκρινε αύξηση 8% του μερίσματος, μετά την επιστροφή στους μετόχους 23,6 δισ. δολαρίων συνολικά, τα 11,3 δισ. με πληρωμή μερισμάτων και τα 14,9 δισ. μέσω επαναγοράς μετοχών.

Μία κίνηση που ήρθε παρά την ισχυρή πτώση της κερδοφορίας της πέρυσι κατά σχεδόν 40%, στα 21,3 δισ. δολάρια από τα 35,5 δισ. του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της δεύτερη μεγαλύτερης πετρελαϊκής των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. 

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Chevron παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 3,45 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας κατά πολύ τα 3,21 δολ/μτχ όπου τοποθετούσαν τον πήχη οι αναλυτές.

Παρά την υπέρβαση των προβλέψεων πάντως, τα καθαρά της κέρδη, ακόμα  και εξαιρουμένων έκτακτων χρεώσεων και προστίμων ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, ανήλθαν σε 6,45 δισ. και ήταν μειωμένα κατά 18% σχεδόν από πέρυσι.

Την ίδια ώρα ο τζίρος της Chevron έχασε κατά πολύ την εκτίμηση της αγοράς για 51,6 δισ. δολάρια μένοντας στα 47,18 δισ. στο τέταρτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα τα assets πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες 1,35 δισ. δολαρίων, λόγω απομειώσεων 1,8 δισ. και πλήγματος 1,9 δισ. σχετικά με παραγραφές assets στον Κόλπο του Μεξικού που είχαν πουληθεί σε προηγούμενη περίοδο.

Από την άλλη, η παραγωγή της Chevron το 2023 ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 εκατ. ισοδύναμων βαρελιού πετρελαίου την ημέρα, με οδηγό την αύξηση κατά 14% στις ΗΠΑ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Chevron για το τρίμηνο αυξήθηκαν σχεδόν 16% στα 4,4 δισ. δολάρια από τα 3,8 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία επένδυσε στα assets της PDC Energy που εξαγόρασε πρόσφατα και αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της ACES Delta με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων καυσίμων υδρογόνου.

Related posts

Το Κίεβο έφερε πίσω 13 παιδιά από τη Ρωσία και τα κατεχόμενα από τη Μόσχα ουκρανικά εδάφη

admin

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην μας κάνετε διάλεξη για τις πυρηνικές αναπτύξεις

admin

Ολλανδία: Αγρότες κλείνουν δρόμους

admin

Ρωσικό τάνκερ υπό αμερικανικές κυρώσεις παραμένει 10 ημέρες στα ανοικτά λιμανιού της Ινδίας – Τι θα κάνει το Ν. Δελχί;

admin

Ο Μακρόν ζητά σειρά ευρωπαϊκών μέτρων υπέρ των αγροτών

admin

Ερντογάν υπέρ Χούθι για τις επιθέσεις και κατά Ισραήλ για τις κατηγορίες περί γενοκτονίας Παλαιστινίων

admin

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αναμένει μονοψήφιο πληθωρισμό έως το 2026

admin

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Europe φοβάται ότι η Μόσχα κρατά “όμηρο” μια δημοσιογράφο του για να την ανταλλάξει

admin

Πρακτικά Fed: Το ανοιχτό ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και οι διαφωνίες

admin