Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΔΑΕ επιμένει για τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Νέο αίτημα προς την ΕΥΠ για να παραδοθεί η πλήρης αιτιολογία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ετοιμάζεται να καταθέσει η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τις επόμενες ημέρες. Η υποβολή του εγγράφου, όπως μου μεταφέρει ο συντάκτης μας Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος, πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση τα επόμενα 24ωρα της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ (επτά μέλη), η οποία θα συζητήσει όλα τα δεδομένα μετά την πρώτη απάντηση της ΕΥΠ προ 15 ημερών. Σύμφωνα με αυτή, οι μυστικές υπηρεσίες επέτρεπαν στην Αρχή να προχωρήσει σε ενημέρωση Ανδρουλάκη μόνο για τον χρόνο της υποκλοπής των συνομιλιών του, που ήταν βεβαίως γνωστός. Χωρίς ωστόσο καμιά αναφορά στο «σκεπτικό» της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρά την απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ζητήσει τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης.

Δύο δρόμοι

Η ΑΔΑΕ πλέον έχει δύο επιλογές: να αποδεχθεί την απάντηση της ΕΥΠ και να αρκεστεί στην διαβεβαίωσή της ότι πράγματι υπήρξε το φθινόπωρο του 2021 υποκλοπή των συνομιλιών του Ανδρουλάκη ή να ζητήσει τον πλήρη φάκελο της υφαρπαγής των συνομιλιών. Με πιθανότερη τη δεύτερη επιλογή, αφού – όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο – «αν αποδεχθούμε την απάντηση της ΕΥΠ μόνο για την ύπαρξη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, είναι σαν να επικροτούμε μια επιλογή που είναι αντίθετη με την απόφαση του ΣτΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες εις βάρος της ΑΔΑΕ από παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ…».

Νέα ένδικα μέσα

Η συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένη την… ασταθή ισορροπία που δημιουργήθηκε μετά την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει πως αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, θα απευθυνθεί και πάλι στη Δικαιοσύνη, όπου κάθε υπεύθυνος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος…

Ερχονται πρόστιμα

για τα emails

Στις 27 Μαΐου προγραμματίζεται η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα πρόστιμα που φέρεται ότι θα επιβάλει στην υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την απόφαση να ανακοινώνεται στις 20 του μήνα, αλλά η Αρχή αποφάσισε να δώσει παράταση στη διάσκεψη της υπόθεσης μετά κι από διάφορες άστοχες διαρροές περί δήθεν ειλημμένης απόφασης.

Ο Δένδιας και

τα υποβρύχια

Τον προβληματισμό που επικρατεί στο «Πεντάγωνο» από μια ανατροπή δυνάμεων στο Αιγαίο λόγω της ενίσχυσης του τουρκικού στόλου με νέα υποβρύχια αναγνώρισε χθες ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας και το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ». Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε, στη Βουλή, πως στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη νέα γενιά υποβρυχίων που θα χρειαστεί ο ελληνικός στόλος, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη «δεν είμαστε ώριμοι» για νέες προσθήκες. Προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «υπαρξιακή απειλή» εις βάρος της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο Δένδιας προχώρησε σε αλλαγές που εκπέμπουν τα δικά τους σήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αναφέρομαι στην τοποθέτηση του επίτιμου αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου ε.α. Παναγιώτη Λυμπέρη (ο οποίος βρισκόταν σε κόντρα με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο) στη θέση του προέδρου του υπό σύσταση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Στο δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου θα συμμετέχουν και ο νέος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος των Διαβιβάσεων Γιάννης Μπούρας, καθώς και ο γενικός διευθυντής Καινοτομίας, ο επίσης υποστράτηγος, προερχόμενος από το Μηχανικό, Γιώργος Πανούσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει

«Διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα» διεμήνυσε πως έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το VMRO όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Παρά τις «παραφωνίες» που καταγράφονται τόσο από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επέλεξε να αναφέρεται στην ιστοσελίδα της προεδρίας ως σκέτο «πρόεδρος», όσο και από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό που αποκάλεσε σε ανάρτησή του τη χώρα του «Μακεδονία». Από αμερικανικής πλευράς, η διαβεβαίωση ανήκει στον απερχόμενο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ και έγινε γνωστή λίγο μετά τη νέα, ακόμα πιο αυστηρή, δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε «τους φίλους μας στη Βόρεια Μακεδονία να σοβαρευτούν».

Related posts

Σε «Μίμης Δαρειώτης» μετονομάζεται η Κουμουνδούρου – Ξεκίνησε το κρίσιμο τριήμερο στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης ούτε είναι, ούτε μπορεί να παριστάνει τον υπερασπιστή της προόδου και των δικαιωμάτων

admin

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

admin

ΠΑΣΟΚ: Με στρατηγική ιδεολογικής συνέπειας στην ΚΟ

admin

Μια ελληνική «γέφυρα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin

Ο γρίφος των υπερκομματικών κινητοποιήσεων

admin

«Δεν θα ήμουν υποψήφιος αν είχα πολιτική ευθύνη» – Συνεχίζεται το άδειασμα στον Καραμανλή

admin

Στη διαιτησία με τους Γερμανούς για τα Leopard

admin

Κασσελάκης: Δεν είμαστε πιασμένοι από πουθενά – Θα απαντήσω σε ερωτήσεις του κοινού στην ομιλία μου στα Χανιά

admin