Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Τα 7 placements που αλλάζουν την αγορά

Επτά ηχηρά placements, συνολικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ, έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επιτυχία των οποίων έχει φέρει νέο… αέρα στην αγορά, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ελκυστικότητα των εγχώριων assets.

Η πρόσφατη παραχώρηση 7,2 εκατ. μετοχών της Mytilineos από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο (5% του μετοχικού κεφαλαίου), έναντι του ποσού των 255,6 εκατ. ευρώ, αποτελεί τον τελευταίο χρονικά κρίκο αυτής της μακράς και απολύτως προσοδοφόρας αλυσίδας.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η αισθητή βελτίωση των αποτιμήσεων στο ταμπλό και η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, αναμφίβολα, βοηθούν τους βασικούς μετόχους να λάβουν πιο εύκολα την απόφαση για κάποιο deal, δεδομένου ότι αφενός πουλούν σε καλύτερες τιμές, αφετέρου αυξάνουν τη ρευστότητά τους.

Τα 7 ηχηρά placements

Λίγες ημέρες πριν τη Mytilineos είχε προηγηθεί ο Απόστολος Βακάκης. Ο ισχυρός άνδρας της Jumbo, στις 9 Μαΐου, προέβη στη διάθεση του 3% των μετοχών της εταιρείας έναντι 27,2 ευρώ/μετοχή, εισπράττοντας το συνολικό ποσό των 108,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Στις 30 Απριλίου ήταν η σειρά του Νίκου Λύκου, με τον βασικό μέτοχο της Austriacard να ολοκληρώνει επιτυχώς το placement για το 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Επρόκειτο για ένα deal αξίας 32,8 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 6 ευρώ/μετοχή.

Μία από τις πλέον εμβληματικές χρηματιστηριακής κινήσεις αφορούσε το mega – placement για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο υλοποιήθηκε το τριήμερο 4 έως 6 Μαρτίου. Το ελληνικό δημόσιο διέθεσε το πλειοψηφικό πακέτο στην τιμή των 4 ευρώ (η μοναδική συναλλαγή με premium), αποφέροντας έσοδα ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου, δε, είχε προηγηθεί το placement στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πούλησε το 5,8% έναντι 13,2 ευρώ/μετοχή ή 79,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την περίπτωση της Helleniq Energy, οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Λάτση και δημόσιο) προχώρησαν στην παραχώρηση του 11% των μετοχών στις 12 Δεκεμβρίου, εισπράττοντας 7 ευρώ/μετοχή ή 235 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δύο μέτοχοι να επαναλάβουν μέσα στο 2024 το εν λόγω εγχείρημα.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, στις 16 Νοεμβρίου, διέθεσε το 22% έναντι 5,3 ευρώ/μετοχή ή 1,06 δισ. ευρώ. Εντός των επόμενων μηνών, δε, το δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει και στην παραχώρηση του εναπομείναντος 18%.

Τα σενάρια

Εκτός όλων των παραπάνω, η εγχώρια κεφαλαιαγορά ενδεχομένως περιμένει και ορισμένα ακόμα placements από συγκεκριμένες εισηγμένες, όπως είναι για παράδειγμα η Κρι Κρι και η Attica Group, των οποίων οι βασικοί μέτοχοι επιθυμούν να αυξήσουν τη διασπορά και να ενισχύσουν την ελκυστικότητα του τίτλου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον Όμιλο Viohalco, ο οποίος πάντα «πρωταγωνιστεί» στα επίμαχα σενάρια.

Τα επτά placements των τελευταίων μηνών στο Χρηματιστήριο

Mytilineos (5% των μετοχών – 255,6 εκατ. ευρώ)

Jumbo (3% των μετοχών – 108,8 εκατ. ευρώ)

Αustriacard (15% των μετοχών – 32,8 εκατ. ευρώ)

Τρ. Πειραιώς (27% των μετοχών – 1,35 δισ. ευρώ)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,8% των μετοχών – 79,2 εκατ. ευρώ)

Helleniq Energy (11% των μετοχών – 235 εκατ. ευρώ)

Εθνική Τράπεζα (22% των μετοχών – 1,06 δισ. ευρώ)

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Πειραιώς: «Ναι» στη μεταφορά είπε πάνω από το 50% των εργαζομένων

admin

Πειραιώς: Αυξάνει τις πωλήσεις κόκκινων δανείων

admin

Oι στόχοι του νέου business plan της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία με την ομάδα παραγωγών Ποιότητα Σύμβολο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ.ΑΕ

admin

Πειραιώς: Ξεκινά roadshow για το Tier II έως 500 εκατ. ευρώ

admin

Πειραιώς: Συμφωνία με Intrum για το 30% των ομολόγων του project Phoenix

admin

Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς – Πέφτει κάτω των 4 ευρώ

ad

Πειραιώς: Ποια επιδόματα προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση

admin