Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελειώνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Εθνική

Αποφασισμένη να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) δείχνει η Εθνική Τράπεζα, εξ ου και προετοιμάζει ένα τελευταίο χαρτοφυλάκιο προς πώληση ή τιτλοποίηση.

Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει NPEs της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και προς το παρόν έχει λάβει την προσωρινή κωδική ονομασία Frontier III. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει γρήγορα σε νέο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας επί τίτλων πρώτης εξασφάλισης (Ηρακλής ΙΙΙ) και οι όροι του προγράμματος κριθούν συμφέροντες, οι απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου θα τιτλοποιηθούν. Διαφορετικά, θα βγει στην αγορά προς πώληση.

Στις 30 Ιουνίου, η Εθνική διέθετε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (σ.σ. περίπου 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα στην Ελλάδα). Εξ αυτών στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια περίπου 600 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα και παρουσίαζαν καθυστέρηση χαμηλότερη των 30 ημερών. Ανήκουν, δηλαδή, στην κατηγορία των ημι-πράσινων.

Τα υπόλοιπα τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Για τα περισσότερα εξ αυτών έχει κινηθεί διαδικασία μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ένα ικανοποιητικό ποσοστό βρίσκεται σε φάση πριν τον πλειστηριασμό.

Στην περίμετρο του προς πώληση/τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου (Frontier III) αναμένεται να ενταχθούν καταγγελμένα, αλλά και ρυθμισμένα δάνεια κυρίως επιχειρήσεων. Εφόσον η τράπεζα κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα προοριζόμενα προς πώληση ως την 31η Δεκεμβρίου 2023, το NPE ratio θα μειωθεί αισθητά κάτω από το στόχο έτους (περίπου 5%), που έχει επικοινωνήσει η διοίκηση.

Στις 30 Ιουνίου το NPE ratio ανερχόταν σε 5,3%, με το συντελεστή κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%. Τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. αφού αφαιρεθούν οι προβλέψεις) ανερχόταν, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 300 εκατ. ευρώ.

Από το απόθεμα των 1,7 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ ήταν στεγαστικά, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ ήταν ρυθμισμένα και σε καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών. Περίπου 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων (corporate), εκ των οποίων περίπου 300 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα.

Το υπόλοιπο του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελείται από καταναλωτικά (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και μικρών επιχειρήσεων (περίπου 200 εκατ. ευρώ).

Related posts

Jumbo: Βιώνουμε κρίση παράλογης ακρίβειας

admin

Σφήνα της ΔΕΛΤΑ στο παγωτό μετά από 17 χρόνια απουσίας

admin

Σαράντης: Ωθηση από το supermarket με ναυαρχίδα το home care

admin

Τρόφιμα-ποτά: Σε τέσσερις ασιατικές αγορές 405 συναντήσεις 12 ελληνικών εταιρειών

admin

Mega ντιλ της Alpha Bank με την Unicredit

admin

Σαράντης: Σε υψηλό 10ετίας το περιθώριο EBITDA

admin

ALPHA TRUST: Κέρδη €320 χιλ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Σε διαδικασία εκκίνησης φωτοβολταϊκά έργα 550 MW

admin

Τον όμιλο Υφαντής επαναπιστοποίησε η TÜV HELLAS

admin