Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν κεντροαριστερές συνέργειες στους δημάρχους

Πρωτοβουλία συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΕ και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, πήρε ο Κώστας Ζαχαριάδης, καλώντας επί της ουσίας τα δύο κόμματα σε συνάντηση  για να χαράξουν κοινή γραμμή. Η οποία σύμφωνα με το κάλεσμα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, θα αφορά και κοινές υποψηφιότητες. Για να προλάβω τυχόν πονηρές σκέψεις σας, το κάλεσμα αυτό δεν είναι εκτός συριζαϊκής γραμμής, αφού η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει στρατηγικές συνεννοήσεις ακόμη και με τους… αποστάτες. Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, η ανταπόκριση αλλά και το αν θα υποβληθεί κάποια υποψηφιότητα κοινής αποδοχής τους στην ΚΕΔΕ απέναντι στον Λάζαρο Κυριζόγλου που έχει λάβει το χρίσμα της Πειραιώς. Το σημειώνω γιατί ο Χάρης Δούκας δεν έχει κρύψει ότι το σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα. Ισως, λοιπόν, αυτό το κάλεσμα, αν ευοδωθεί, να είναι το βήμα που θα τον κάνει, τελικά, να το αποφασίσει.

Παζάρι στις Βρυξέλλες

Το μεγάλο παζάρι θα θυμίζει η Σύνοδος της ΕΕ που ξεκινάει σήμερα με προοπτική να τελειώσει αύριο, χωρίς να αποκλείει κανείς την πιθανότητα να χρειαστεί οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών να παρατείνουν τις συνομιλίες τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Βασικό θέμα της ατζέντας θα είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Ομως ένα από τα θέματα για τα οποία πάλεψε πολύ η ελληνική πλευρά στο παρασκήνιο το προηγούμενο διάστημα ήταν το αίτημά μας να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα του ΑΕΠ. Θυμίζω ότι η Ελλάδα το 2022 είχε τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, οπότε μιλάμε για μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό κέρδος.

Η ελληνική πρόταση

Η ελληνική πρόταση είναι να μην προσμετράται στον υπολογισμό του ελλείμματος το συνολικό ποσοστό των δαπανών επί του ΑΕΠ ή έστω ένα ποσοστό που θα πλησιάζει το 3%, όσο είναι και το όριο υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ. Από ό,τι μαθαίνω, με βάση όσα συζητήθηκαν στο παρασκήνιο, το πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να χρησιμοποιηθεί ως βάση ο μέσος όρος δαπανών της ΕΕ της προηγούμενης τετραετίας, το 2%, και να εξαιρούνται από το έλλειμμα μόνο οι πρόσθετες δαπάνες που θα το υπερβαίνουν. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που έχει παρθεί η απόφαση στο υπουργείο Αμυνας να επανεξεταστούν από την αρχή όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήταν υπό συζήτηση – όπως είχε προαναγγείλει και ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο «Βήμα» την περασμένη  Κυριακή – με τη διαδικασία της επαναξιολόγησης να αναμένεται από τη νέα χρονιά, μετά τις κρίσεις και την αλλαγή της ηγεσίας στο ΓΕΕΘΑ.

Νέα αυτοεξαίρεση

από την Εξεταστική

Ακόμη μια αυτοεξαίρεση είχαμε χθες από την εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών. Μετά τον Θάνο Πλεύρη, από την επιτροπή παραιτήθηκε και η Ζωή Ράπτη, που την περίοδο εκείνη ήταν υφυπουργός Υγείας και συμμετείχε στην ίδια διυπουργική με τον υπουργό Πλεύρη και είχε μετάσχει σε συντονισμό κλιμακίων ειδικών ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο της Λάρισας. Η Ράπτη ήταν το επόμενο γαλάζιο μέλος της επιτροπής που είχε βάλει στο στόχαστρο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, καθώς όπως είπε, έχει μηνυθεί και αυτή από συγγενείς θυμάτων, γεγονός που δημιουργεί κώλυμα στη συμμετοχή της. Οι μηνύσεις αυτές, παρότι είναι εις γνώσιν της αντιπολίτευσης, μάλλον δεν έχουν φτάσει στα χέρια των μηνυομένων ακόμη αφού, τόσο ο Πλεύρης όσο και η Ράπτη, διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν λάβει ακόμη καμία κλήση στα χέρια τους.

Συζητούν ακόμη

τα κωλύματα

Με τούτα και με τα άλλα πάντως, η Εξεταστική έχει καθυστερήσει αρκετά αφού μπήκε στην τρίτη εβδομάδα συζητώντας ακόμη διαδικαστικά και κωλύματα. Το καλό είναι ότι αυτά μάλλον τελείωσαν. Και θα προχωρήσει τώρα στην εξέταση μαρτύρων. Από ό,τι μαθαίνω, κατά πάσα πιθανότητα οι πρώτοι θα είναι οι μάρτυρες που περιλαμβάνονταν στην πρόταση του ΚΚΕ (με βάση την οποία, θυμίζω, συστάθηκε), δηλαδή οι συγγενείς των θυμάτων, οι τρεις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, τα στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train και τα συναρμόδια πολιτικά πρόσωπα.

Νέα παράταση για

τον γάμο ομοφύλων

Ο Θάνος Πλεύρης παρατήρησα πως εμφανίστηκε ιδιαίτερα… δικαιωμένος, σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση της MRB που έδειχνε ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Σχολίασε (Σκάι) ότι αυτή είναι «η  κοινή πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας, που κατά την άποψή μου είναι και σωστή». Μου έκανε εντύπωση, ωστόσο, πως, ενώ αναγνώρισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «μια επιβολή της πολιτικής ορθότητας». Προφανώς ο ίδιος, πάντως, όπως ξεκαθάρισε και πάλι, μένει ανεπηρέαστος από τα… επιβαλλόμενα. Αλλά ας μην απορούμε γιατί το νομοσχέδιο έχει πάει σε νέα παράταση.

Related posts

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πλημμύρες

admin

Κουμουτσάκος: Γιατί θα παραστώ στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

admin

«Στροφή» από τον Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα αποφάσισε τελικά ο Ερντογάν

admin

Δημοσκόπηση: Οριακά πάνω από μονοψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση, μικρά κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

admin

Τι συζήτησαν Δένδιας με την αλβανίδα ομόλογό του: «Η λύση για τις θαλάσσιες ζώνες θα βρεθεί στη Χάγη»

admin

Οταν ο… Κασσελάκης συναντήσει τον… Ανδρουλάκη

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Κουράγιο Φάμελλε

admin