Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χτίζει» σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρά κέρδη σε τράπεζες και ΔΕΗ

Το θετικό σερί επεκτείνει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» της αγοράς για 6η διαδοχική συνεδρίαση, οδεύοντας προς τις αντιστάσεις των 1.240 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Η ανοδική κίνηση, αναμφίβολα, εδράζεται στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις πλούσιες επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ είναι σε θέση βασικού «πρωταγωνιστή», πραγματοποιώντας μίνι ράλι 3% μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος. Σημαντικά κέρδη εμφανίζουν και οι τράπεζες, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη των Πειραιώς – Alpha Bank. Από εκεί και πέρα, οι Jumbo, ΟΤΕ και Aegean ενισχύονται έως και 2%, με την Intrakat να οδεύει προς νέο υψηλό 13ετίας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 1,00% και διαμορφώνεται στις 1.232,21 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.219,99 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (1.226,81 έως 1.234,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, λαμβάνει στηρίγματα από τα εξαιρετικά μεγέθη των Πειραιώς και Alpha, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο 1,38% και τις 992 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 2,7% και ανακτά τα 3 ευρώ για πρώτη φορά από τις 8 Σεπτεμβρίου. Στο 1,7% και τα 5,6 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο 1,1% και το 1,46 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο 0,8% και το 1,53 ευρώ.

Alpha Bank 1,10% 1,469 ευρώ

Eurobank 0,82% 1,5325 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 1,77% 5,63 ευρώ

Πειραιώς 2,74% 3,00 ευρώ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θέτει τις βάσεις για μια άκρως θετική εβδομάδα, οδεύοντας προς την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και φλερτάροντας με τις αντιστάσεις των 1.240 μονάδων.

Τα άκρως εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη αποτελούν το βασικό «καύσιμο» της ελληνικής αγοράς, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να ανακοινώνουν κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου, δίνοντας συνέχεια στις εξαιρετικές επιδόσεις των τελευταίων τριμήνων.

Τις προηγούμενες ημέρες, δε, είχαν προηγηθεί και τα απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι η σειρά των Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Πέραν των παραπάνω, στην ανοδική πορεία της αγοράς συμβάλλουν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, με τη ΔΕΗ να αποκτά την Κωτσόβολος και το ΤΧΣ να προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της διεθνούς ψυχολογίας, καθώς η Federal Reserve έστειλε σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Όλα αυτά αρχίζουν να δημιουργούν προσδοκίες για ένα year-end-rally, το οποίο θα βάλει φρένο στο σερί των τριών καθοδικών μηνών και το οποίο θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους των 1.345 μονάδων.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ενόσω οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το β’ ή και το γ’ τρίμηνο του 2024.

Ειδήσεις σήμερα:Σήμερα το κρίσιμο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ – Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης με το ΙσραήλΙσχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα μέχρι την Κυριακή – Πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμεναΗ μάχη των τρολ, η σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ανεβοκατέβασμα των αναρτήσεων από την «Νταλαούρα»

Related posts

Market Pass: Με άνω των 500 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν 2,9 εκατ. δικαιούχοι

admin

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης – Ξεκλειδώνουν 31,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

admin

Στην Βουλή η τροπολογία για την επιτάχυνση καταβολής αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους

admin

ΕΦΚΑ: Έρχονται χρεωστικά «ραβασάκια» για 50.000 παράλληλα ασφαλισμένους

admin

Ανοίγει σήμερα η «πύλη» για το τελευταίο Market Pass – Πότε και πως θα γίνουν οι πληρωμές

admin

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως την Παρασκευή 18 Αυγούστου

admin

Wall Street: Αναιμική εκκίνηση για την εβδομάδα – Ήπιες διακυμάνσεις στους δείκτες

admin

Χρέη στην Εφορία – Ρυθμίσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις 36 -72 και 120 δόσεις

admin

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Από 6% ώς 8% η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Πώς θα επιχορηγηθεί η πρώτη κατοικία για νέα ζευγάρια

admin