Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: 4η ημέρα απωλειών, κάτω από τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Την 4η συνεχόμενη πτώση εμφανίζει την Πέμπτη το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, διευρύνοντας τη μεγάλη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη υπερβαίνει το 8,5%. Το κλίμα επιδεινώνεται κι από τις αρνητικές τάσεις στο εξωτερικό, όπου οι δηλώσεις του προέδρου της Fed προκαλούν νέα ανησυχία.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παραμένουν στο «στόχαστρο» εν όψει της έναρξης της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Γι’ αυτό τον λόγο, βλέπουμε τη Eurobank, η οποία ανοίγει τον χορό των placements, να χάνει τουλάχιστον 2%. Από εκεί και πέρα, Aegean – Mytilineos – Motor Oil παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ διψήφιες είναι οι απώλειες στην Epsilon.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια κάμψη κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.195,05 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.200,31 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.189,64 έως 1.199,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Γιατί συνεχίζεται η διόρθωσηΗ Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την καθοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές αδυνατούν να βάλουν φρένο στη μεγάλη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη υπερβαίνει το 8,5%. Από τις αρχές της εβδομάδας, δε, οι απώλειες φθάνουν στο 4,5%, ενώ από τα υψηλά έτους του Ιουλίου (1.345) η απόσταση αγγίζει το 11%.

Οι πωλητές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι για 4η διαδοχική ημέρα, με τους ξένους να συνεχίζουν τις εντολές πώλησης, εν όψει των placements στις τραπεζικές μετοχές. Μια εξέλιξη, η οποία αυξάνει τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα.

Με τόσες προσφερόμενες νέες μετοχές, εξάλλου, αρκετοί επενδυτές αναζητούν πρόσθετη ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο «πάρτι». Και γι’ αυτό τον λόγο σπεύδουν να ρευστοποιήσουν μέρος των τρεχουσών θέσεων.

Την ίδια στιγμή, πολλά funds κλείνουν ή περιορίζουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές, λόγω της λήξης του 12μηνου Οκτωβρίου ‘22 – Σεπτεμβρίου ‘23, κατοχυρώνοντας τα μέχρι στιγμής ισχυρά κέρδη της Λεωφόρου Αθηνών ( 30% από τις αρχές του έτους).

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, δεν αποτελεί σύμμαχο των αγοραστών. Ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ τείνει προς νέα άνοδο, ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, «πνίγοντας» περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αν και άφησε αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% τα επιτόκια, εντούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο μέλλον. Σήμερα, ταυτόχρονα, είναι η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, για παράδειγμα, μεγέθη θα ανακοινώσουν οι Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

- --.gr

Ειδήσεις σήμεραΑπεργία σε ΗΣΑΠ και Μετρό, στη δικαιοσύνη προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ – Χειρόφρενο στα τρόλεϊ, κανονικά οι πτήσεις

Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και για τα βαρέα οχήματα

«Σέβομαι και τιμώ την Αχτσιόγλου, θα είμαι ασπίδα προστασίας» λέει τώρα ο Κασσελάκης

Related posts

ΛΑΜΨΑ: Προσφυγή στα δικαστήρια για τη δήθεν πώληση της «Μεγάλης Βρεταννίας»

admin

«Χαστούκι» στην Τουρκία από τον οίκο Moody’s: Yποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B2

admin

Ενέργεια: Οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες κάνουν έκκληση στην Ε.Ε. να παρέμβει για την αύξηση των τιμών

admin

Eurasia Interconnector τέλος – Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά την αποκλειστική κυριότητα

admin

Θεοχάρης: Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

admin

Επιδότηση απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινά

admin

ΔΕΗ – Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ποιοι χάνουν, εάν δεν υποβάλλουν νέα αίτηση έως 31/10

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους είναι πλέον υποχρεωτική

admin

ΔΝΤ: Ο πόλεμοςστη Γάζα και οι επιθέσεις ανοικτά της Υεμένης απειλές για την παγκόσμια οικονομία

admin