Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στους πωλητές το «τιμόνι» της αγοράς, παρά τις προσδοκίες για τον S&P

Στους πωλητές περνάει σήμερα, Πέμπτη, το «τιμόνι» στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία, καθιστώντας άκρως διστακτικούς τους traders. Κι όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η

αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s

.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο -1%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι μετοχές των Mytilineos, OTE, ΔΕΗ και Cenergy χάνουν έως 1%, ενώ η μετοχή της Jumbo προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, χάρη στην έγκριση του μερίσματος του 1,47 ευρώ/μετοχή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.173,10 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.178,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.172,62 έως 1.175,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Μ. Ανατολή και S&P


Η κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «πρόβλημα» για τις αγορές, καθώς ο φόβος για κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία και στρέφει τους traders προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ημερήσιοι τζίροι απέχουν παρασάγγας από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, περιοριζόμενοι σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα –δείγμα της διστακτικότητας των επενδυτών.

Μέχρι, επομένως, να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να κρατούν μικρό καλάθι, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία πάντως διατηρείται άνω του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, η εκτιμώμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10) είναι πιθανό να παράσχει πρόσκαιρη ώθηση στις ελληνικές μετοχές.

Άλλωστε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο οίκο (μετά τον DBRS), ο οποίος θα δώσει στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Κι όλα αυτά, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί ο χρησμός του Fitch.

Καταλυτικές είναι οι εξελίξεις, επίσης, στο «μέτωπο» της αποεπένδυσης των τραπεζών, καθώς οι πληροφορίες για τον χρόνο πώλησης του 20% της Εθνικής Τράπεζας είναι αντικρουόμενες, αν και το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για τον Νοέμβριο.

--.grΕιδήσεις σήμερα:Βαθαίνει η κόντρα Κωνσταντοπούλου-Χουρδάκη: «Μου ζητήθηκε να συμφωνήσω να παραδώσω την έδρα»Ισραήλ: Μετατρέπει τα άρματα μάχης για να τα προστατεύσει από τα drones της Χαμάς

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ: Σήμερα ο γάμος του ζευγαριού στη Νέα Υόρκη

Related posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Maersk σταματά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Λιανικό εμπόριο και βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

admin

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)

admin

«Καλάθι του Nοικοκυριού»: Μείωση τιμών σε 154 προϊόντα ανακοινώνεται αύριο

admin

Κορωνοϊός: Πακέτο 3,3 δισ. για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

admin

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει την νομιμότητα των μισθώσεων Airbnb

admin

Costa Navarino: Eκκίνηση… θερινής σεζόν από τις 18 Φεβρουαρίου με γκόλφ στη Μεσσηνία

admin

Προϋπολογισμός 2021: Κατατέθηκε στη Βουλή με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για ύφεση – έλλειμμα

admin

ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο

admin