Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες το «έριξαν» κάτω από τις 1.420 μονάδες

Την τρίτη διαδοχική πτώση του κατέγραψε σήμερα (27/3) το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, σε μία συνεδρίαση έντονων μεταβολών, παρόλο που η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών δε συνηθίζει να προσφέρει συγκινήσεις. Οι τράπεζες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ενώ ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν σε μετοχές της πληροφορικής και του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας, οι οποίες επωφελήθηκαν από το χθεσινό ράλι.


Αν και το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.430 μονάδες και κοντά στο ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων, το κλίμα άλλαξε ριζικά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δίωρου. Οι πωλητές ανέβασαν «στροφές», υπερίσχυσαν ξανά και οδήγησαν το Χρηματιστήριο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.420 μονάδων.





Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 4,92 μονάδες ή 0,35% και έκλεισε στις 1.417,59 μονάδες, κινούμενος σε ένα μεγάλο εύρος περίπου 15 μονάδων, χαρακτηριστικό της σημερινής μεταβλητότητας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.416,48 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.431,22 μονάδες. Το Χ.Α. καταγράφει απώλειες σε μηνιαία βάση, με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος. Παράλληλα, τα κέρδη του α’ τριμήνου είναι πλέον μονοψήφια (κάτω του 10%).





Σημειώνεται ότι η συσσώρευση αποτελεί το βασικό συστατικό της τρέχουσας εβδομάδας, με την εγχώρια αγορά να παραμένει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ενώ δε θα λειτουργήσει ούτε την Παρασκευή (29/3) λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Η έντονη φημολογία ή η επισημοποίηση ορισμένων επιχειρηματικών deals έχουν φέρει μίνι αναταράξεις, με τη γενική εικόνα ωστόσο να δείχνει σταθεροποίηση.











Σημάδια αντίδρασης στο εξωτερικό




Κλίμα εορταστικής ραστώνης επικρατεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών. Τρίτη σερί πτώση για τη Wall Street, με το profit taking να είναι ήπιο και να μην επηρεάζει τα ισχυρά μηνιαία κέρδη των βασικών δεικτών, οι οποίοι παραμένουν σε απόσταση «βολής» από τα ιστορικά υψηλά τους. Σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με θετικά πρόσημα σε μία προσπάθεια να ανακάμψει από το σερί απωλειών.





Νέα ρεκόρ κατέγραψαν στην Ευρώπη ο Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX, με τις αγορές στη Γηραιά Ήπειρο να κινούνται υποτονικά στη σημερινή συνεδρίαση. Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σημαντικά, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του, αλλά και τις 41.000 μονάδες, που ανοίγουν τις «πύλες» σε νέες κορυφές. Στο «κόκκινο» οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, ενώ άξια αναφοράς είναι η διολίσθηση του ιαπωνικού νομίσματος, γεν, σε χαμηλό 34 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.


Στην εσωτερική επικαιρότητα, σήμερα είναι η σειρά της ΕΧΑΕ να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο και το σύνολο του 2023. Ακολουθούν την Πέμπτη (28/3) η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Premia και η BriQ Properties και την Παρασκευή (29/3) ο ΟΛΠ, η CPI, η Επίλεκτος, η Νάκας και η Εβροφάρμα. Μία εβδομάδα μετά σειρά έχουν η Dimand (2/4), η Motor Oil, η Quest Holdings (3/4) και η ΕΥΑΘ (5/4). Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή (29/3), αλλά και τη Δευτέρα (1/4) λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών.





-

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί αυτό το τέρας μπροστά μου» λέει για τον Μίχο σε επιστολή της η 12χρονη από τον Κολωνό





Χειροπέδες σε 4 άνδρες που άνοιγαν σπίτια στα βόρεια προάστια – Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη με πυροβολισμό






Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με αφανισμό σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Related posts

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος για πολύτεκνους: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να ξέρετε

admin

Eurostat: Κάτω από το 2% έχει πέσει το μερίδιο της Ρωσίας στο εμπόριο με την ΕΕ

admin

Στα σκαριά «πάγωμα» και νέα ρύθμιση και για τις οφειλές προς τα ταμεία

admin

«Κουρεμένα» ενοίκια, μεταβιβάσεις, ρύθμιση χρεών, επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες, «εξοικονομώ»: Πότε λήγουν οι παρατάσεις 

admin

Πάρτι λαθρεμπορίου αποκάλυψε η ΑΑΔΕ: Πάνω από €100 εκατ, λαθραία τσιγάρα, καύσιμα και ποτά

admin

Σταϊκούρας: Ήρθε η ώρα αποφάσεων και πράξεων για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Μείωση ενοικίου: Τα SOS – Όφελος ανεξάρτητα με το ποιος εμφανίζεται ως ενοικιαστής

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια τιμή ξεκινά αύριο η διάθεση – Τα κριτήρια για το επίδομα

admin

Κορωνοϊός – Aegean: Τα νέα αεροσκάφη και η στρατηγική για τον δύσκολο χειμώνα

admin