Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιμένουν οι πωλητές, σε δοκιμασία οι στηρίξεις των 1.200 μονάδων

Σε πτωτικό έδαφος για 4η διαδοχική ημέρα βρίσκεται το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους πωλητές να παραμένουν στο «τιμόνι» της ελληνικής αγοράς, η οποία και πάλι διολισθαίνει προς τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.200 μονάδων.

Κόντρα στα εντυπωσιακά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, οι αγοραστές δυσκολεύονται να «σηκώσουν» κεφάλι, δεδομένης της διεθνούς αβεβαιότητας για τη πορεία των επιτοκίων. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στον σχεδόν μόνιμα χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες χάνουν έως 2%, ενώ τουλάχιστον στο -1% υποχωρούν οι μετοχές των Jumbo – ΟΠΑΠ. Από την πλευρά της, η Trade Estates, στην παρθενική της συνεδρίαση, κατρακυλά κατά 3%, δηλαδή αισθητά κάτω της τιμής εισαγωγής του 1,92 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,92% και διαμορφώνεται στις 1.206,87 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.218,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.206,19 έως 1.217,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Τέταρτη ημέρα απωλειών


Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την 4η συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση, καθώς -παρά τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων- οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται από το κλίμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να τίθενται και πάλι στο προσκήνιο οι κρίσιμες στηρίξεις των 1.200 μονάδων.

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, αναμφίβολα, επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία των επενδυτών, δεδομένου ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική (υψηλά επιτόκια) υπονομεύει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Παρότι το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει μια άκρατη αισιοδοξία περί ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων, οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve -σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες- δημιουργούν δεύτερες σκέψεις. Κι αυτό, εύλογα, επιδρά δυσμενώς στις μετοχές.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό ειδησεογραφικό μέτωπο, ΔΕΗ και Titan ανακοίνωσαν εξαιρετικά μεγέθη για το γ’ τρίμηνο, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών, ασκώντας πιέσεις στη μετοχή (-5%).

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες εντυπωσιακά κέρδη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Μέσα στον Νοέμβριο θα ακολουθήσει το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Τέλος, «πρεμιέρα» κάνει σήμερα η μετοχή της Trade Estates, θυγατρικής της Fourlis, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:


Ξεκινά η δεύτερη δίκη της Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας



Τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Άμορφη μάζα το αυτοκίνητο, εγκλωβίστηκε ο οδηγός



Τα γυρίζει τώρα Νετανιάχου και δηλώνει πως «δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε ούτε να επιβάλλουμε κατοχή» στη Γάζα

Related posts

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται

admin

JUMBO: Μειώθηκαν οι πωλήσεις το οκτάμηνο του 2020

admin

Οι δηλώσεις Πούτιν για «πληρωμές με ρούβλια» έφεραν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου

admin

Ανατροπή – Τι θα γίνει τελικά με τα μέτρα για τα Airbnb

admin

Επίδομα παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Ανοιχτή ξανά η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

admin

Εφορία: Πόσο φόρο θα πληρώσετε φέτος – Υπολογίστε το ποσό ανάλογα με το εισόδημά σας

admin

Eurostat: Οι Έλληνες πρώτοι στην EE σε ώρες δουλειάς την εβδομάδα – Δείτε χάρτη

admin

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Εντυπωσιακές Επιδόσεις το Α’ εξάμηνο του 2023 σε Αύξηση Κερδοφορίας Παραγωγής

admin

Εξοικονομώ – Αυτονομώ – Ακίνητα: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις στην ανατολική Μακεδονία- Θράκη

admin