Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε υψηλό Οκτωβρίου με «καύσιμο» το +12% στην Alpha Bank

Με τη μετοχή της

Alpha Bank

να πραγματοποιεί την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου 5μήνου, το

Χρηματιστήριο Αθηνών

κατάφερε να βγάλει αντίδραση και να αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο του Οκτωβρίου, φθάνοντας μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Το mega deal μεταξύ UniCredit και Alpha Bank πυροδότησε ένα μπαράζ αγοραστικών κινήσεων, το οποίο επεκτάθηκε σε όλο το ταμπλό, με αποτέλεσμα αφενός την αισθητή βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, αφετέρου τη διαφοροποίηση από το εξωτερικό, όπου η έντονη μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Alpha Bank ήταν η βασική «πρωταγωνίστρια», καθώς έκανε ράλι 12%, διακινώντας υπερδιπλάσιο αριθμό τεμαχίων σε σχέση με τον ημερήσιο καθιερωμένο όγκο. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άρρηκτα με τις πληροφορίες για το προσφερόμενο τίμημα της UniCredit, το οποίο αφορά το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ (9% επί του μετοχικού κεφαλαίου).

Σημαντικά κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, Lamda, Jumbo και Coca – Cola, ενώ το deal στην Alpha Bank έδωσε… φτερά και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες «πέταξαν» έως το 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά 1,95% και διαμορφώθηκε στις 1.196,56 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.173,70 μονάδες), Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.178,91 έως 1.198,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 111 εκατ. ευρώ.

Ράλι 12% στην Alpha Bank
Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, αποδείχθηκε ο βασικός πυλώνας της σημερινής θετικής κίνησης, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί στο 4,43% και τις 981 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank εκτινάχθηκε στο 12,4% και το 1,42 ευρώ, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το deal με τη UniCredit και την πρόταση της ιταλικής τράπεζας για το 9% του ΤΧΣ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο 2,9% και τα 5,62 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο 2% και τα 2,91 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο 1,2% και το 1,53 ευρώ.

Alpha Bank 12,44% 1,428 ευρώ

Eurobank 1,25% 1,534 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 2,93% 5,62 ευρώ

Πειραιώς 1,96% 2,91 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 2,51% και 2.955 μονάδες), πέραν των τραπεζών, ώθηση έδωσε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία ενισχύθηκε στο 2,7% και τα 36,8 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, Lamda, Jumbo και Coca – Cola, με τις μετοχές των Quest, ΕΛΠΕ και Cenergy να ακολουθούν κατά τουλάχιστον 1%. Ράλι άνω του 4% πραγματοποίησε και η Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε στο -1,3% και τα 13 ευρώ. H μετοχή του ΟΤΕ, δε, αναδιπλώθηκε στο -0,9% και τα 13,05 ευρώ.

Ώθηση από το deal

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επωφεληθεί των αισιόδοξων εξελίξεων στην Alpha Bank, καθώς η επένδυση της UniCredit προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στις ελληνικές τράπεζες και, αναμφίβολα, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο του κλάδου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το μπαράζ εκθέσεων από έγκριτους αναλυτές, οι οποίοι σπεύδουν να χαιρετίσουν το deal και να υπογραμμίσουν τα θετικά οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών.

Η Αxia, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η στρατηγική κίνηση της Alpha Bank με την Unicredit αναμένεται να αποφέρει πολλά οφέλη για την πρώτη τα επόμενα χρόνια, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» με τιμή – στόχο τα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το deal βελτιώνει την ορατότητα για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για την πορεία της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, η αναβάθμιση του Standard & Poor’s και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (η δεύτερη, μετά τον DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου) καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ακόμα περισσότερα θεσμικά funds, με τα οφέλη να καθίστανται σταδιακά ορατά.

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, ξεκινά και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τη Mytilineos να ανοίγει τον χορό των δημοσιεύσεων, τα οποία δεν αποκλείεται να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, επέρχονται σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως προβληματική, δεδομένης της διεθνούς αβεβαιότητας, η οποία σχετίζεται με τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 433 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικός DAX, στον βρετανικός FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το /- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περισσότερες από 200 μονάδες, εν μέσω των αισιόδοξων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται από τα πρόσφατα υψηλά, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,64% και τα 84,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,65% και τα 89,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,67% και τα 1.974 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Le Figaro: Πώς το Ιράν θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει το Ισραήλ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μέσα στη σχολική χρονιά ξεκινά το ψηφιακό φροντιστήριο»

Ζελένσκι: Διαλύσαμε την ψευδαίσθηση περί ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία

Related posts

ΚΕΑ: Διπλή δόση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά λάθος – Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ

admin

ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα θα παίρνουν και οι οφειλέτες έως €100

admin

Wall Street: Μικρές μεταβολές εν αναμονή των νέων οικονομικών στοιχείων

admin

Στουρνάρας: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος, αύξηση στο 3,0% το 2024

admin

Εύβοια: Μέχρι 30/9 οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες – Τι ποσά προβλέπονται

admin

Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων

admin

Wall Street: Η Fed έριξε τους δείκτες – Πτώση 1,5% για τον Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ

admin

Τα κρυμμένα ταξιδιωτικά διαμάντια της Ελλάδας από τον φωτογράφο που έχει κάνει τη Φύση ιδεολογία

admin

Ουκρανία: Βαρύ πλήγμα στις χρηματιστηριακές αγορές μετά το «σοκ του πολέμου»

admin