Image default
PIRAEUS BANK

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό ενδιαφέρον από 30 funds

Εφικτός και ίσως συντηρητικός θεωρείται ο στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς τουλάχιστον 30 – 35 funds – υψηλής ποιότητας- να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας στην έκδοση την οποία θα διενεργήσει το ΤΧΣ πουλώντας κομμάτι του μεριδίου του στην τράπεζα. Συνταξιοδοτικά ταμεία και μακροπρόθεσμοι επενδυτές φαίνεται να ενδιαφέρονται να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας ή και να μεγαλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτήν.

Την 1η Μαρτίου αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού φυλλαδίου της τράπεζας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οπότε και θα δημοσιευτούν όλα τα στοιχεία του ενημερωτικού και θα γνωρίζει το επενδυτικό κοινό με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία της έκδοσης.

Τα σενάρια για το ποσοστό μεταβίβασης

Την ίδια ημέρα επομένως θα ληφθεί και η απόφαση για το ποσοστό που θα περάσει μέσω της έκδοσης σε νέα χέρια. Μέχρι τότε όπως φαίνεται όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Το πρώτο σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διατηρεί ένα ποσοστό της τράπεζας στο χαρτοφυλάκιό του και επομένως σε αυτήν την περίπτωση η έκδοση δεν θα ξεπεράσει το 20%. Γιατί να γίνει αυτό; Επειδή παράγοντες και αναλυτές πιστεύουν πως η τιμή της μετοχής θα ανέβει περαιτέρω και το Ταμείο θέλει να επωφεληθεί της ανόδου.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το Ταμείο να πουλάει και το 27% που κατέχει στην τράπεζα. Γιατί να συμβεί αυτό; Γιατί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το Ταμείο να εμποδίζεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας τράπεζας για ένα μικρό ποσοστό. Επίσης επειδή οι σύμβουλοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως όσο μεγαλύτερη είναι η έκδοση τόσο περισσότερες θα είναι οι προμήθειές τους.

Τέλος υπάρχει και ένας ακόμη λόγος: Το ακαταδίωκτο για τους αξιωματούχους του Ταμείου αλλά και τους τραπεζικούς θα ισχύσει ως και τον Ιούνιο οπότε θα εφαρμοστεί η σχετική νέα διάταξη του ποινικού κώδικα. Επομένως Ταμείο και κυβέρνηση όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι θέλουν να έχουν ολοκληρώσει με όσες περισσότερες εκκρεμότητες γίνεται πριν την αλλαγή.

Οι επαφές

Η τράπεζα έχει συνομιλήσει και θα συνεχίσει και σε όλη της διάρκεια αυτής της εβδομάδας, με 90 τουλάχιστον funds που δυνητικά ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Πιο συγκεκριμένα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τα επιτελεία της τράπεζας είχαν συναντήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με αναλυτές και επενδυτές εξηγώντας την μέχρι τα τώρα πορεία της τράπεζας αλλά κυρίως το τριετές business plan για το διάστημα 2024-2026.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ έχει από την περασμένη εβδομάδα και επίσημα ανοίξει την αυλαία για την πώληση μεριδίου του στην τράπεζα.

Η Tράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση στον κλάδο. Η μετοχή της τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη σε 5,8 φορές τον δείκτη P/E και 0,60 φορές τον δείκτη P/TBV.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Οι στόχοι για το 2024-2026 βλέπουν τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ  σε κάθε χρήση για όλη την περίοδο που αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο. Για το μέλλον, η αγορά πλέον εκτιμά ότι η Tράπεζα Πειραιώς αναμένει να πετύχει αύξηση του δείκτη διανομής σε 25% με 50% το 2024-2026 (πάνω από τον δείκτη διανομής 20%-25% που προβλέπει η αγορά).

Οι αναλυτές προχωρούν σταδιακά σε διαφοροποίησή τους ως προς τις τιμές στόχο της τράπεζας ενώ αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση για τι ποσοστό θα διατεθεί στην αγορά από το 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Jefferies και η AXIA προχώρησαν σε αυξήσεις στην τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 5,20 ευρώ και τα 5 ευρώ, αντίστοιχα. Η Euroxx εκφράζοντας τη θετική της στάση απέναντι στην τράπεζα διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,3 ευρώ (overweight).

Σύσταση outperform και τιμή-στόχο στα 4,5 ευρώ αναφέρει η NBG ενώ η JPMorgan  διαμορφώνει σε οverweight τη σύσταση και την τιμή στόχο στα 5 ευρώ.

Related posts

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,375%

ad

Αμοιβαίο Κεφάλαιο με «πράσινο αποτύπωμα» από το private banking της Τ. Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ.ΑΕ

admin

Άνοιξε το βιβλίο της Τράπεζας Πειραιώς

ad

Χρ. Μεγάλου: Η δυναμική των fintechs κάνει τις τράπεζες καλύτερες

admin

Η “δύσκολη” άνοιξη της τρ.Πειραιώς

admin

Πλαστικά Θράκης: Μικτό Προσωρινό Μέρισμα 0,066 ευρώ ανά μετοχή

ad

Πειραιώς: Στις 30 Αυγούστου τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin