Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση

Το κολοσσιαίο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX του Έλον Μασκ εξερράγη κατά τη δεύτερη μεγάλη δοκιμαστική πτήση του το Σάββατο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

Καθώς το διαστημόπλοιο Starship κατευθυνόταν σε κοντινή τροχιά, φάνηκε να διαλύεται στη ζωντανή ροή που μετέδιδε το X [Twitter]. Λίγο αγότερα, ανακοινώθηκε ότι το Starship πιθανότατα είχε χαθεί, καθώς πιθανότατα ενεργοποιήθηκε το σύστημα τερματισμού πτήσης του οχήματος καθώς το όχημα προσπαθούσε να φτάσει κοντά σε τροχιά. Το σύστημα τερματισμού πτήσης χρησιμοποιείται για την καταστροφή ενός πυραύλου εάν αρχίσει να δυσλειτουργεί ή να παρεκκλίνει από την πορεία του.

“Με ένα τεστ σαν αυτό, η επιτυχία έρχεται μέσα από αυτά που μαθαίνουμε”, έγραψε η SpaceX στο X. “Η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς το SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική”.

Ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός πύραυλος που αναπτύχθηκε ποτέ, το Starship απογειώθηκε με επιτυχία λίγο μετά τις 7 π.μ. από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης Starbase της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Η πτήση φάνηκε να ξεκινά ομαλά, ενώ λίγο αργότερα το όχημα χωρίστηκε από το τμήμα προώθησης, το Super Heavy, όπως είχε προγραμματιστεί, λίγο περισσότερο από δυόμισι λεπτά στην αποστολή. Αυτό αποτελεί ένα κατόρθωμα που η SpaceX δεν κατάφερε να πετύχει στην πρώτη δοκιμαστική πτήση του οχήματος τον Απρίλιο.

Λίγο μετά τον χωρισμό των δύο οχημάτων, το Super Heavy διαλύθηκε για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι. Το Starship συνέχισε την πορεία του για να φτάσει κοντά σε τροχιά και τελικά στο διάστημα για πρώτη φορά. Όμως, περίπου οκτώ λεπτά μετά την πτήση, ένα μεγάλο σύννεφο συντριμμιών διαμορφώθηκε γύρω από το Starship και η SpaceX ανέφερε ότι έχασε τα δεδομένα από το όχημα.

Starship liftoff in slow motion pic.twitter.com/PuWMVyU6Lc

— SpaceX (@SpaceX) November 18, 2023

Related posts

Ο Σαλβίνι θέλει “ενιαίο σπίτι της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, χωρίς να ασκείται βέτο”

admin

Αργεντινή: Στο 124% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σε υψηλό 32 ετών

admin

ΕΒΕΑ: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αρμενία για ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς πληροφορικής, κοσμήματος και αγροδιατροφής

admin

Μακρόν: “Καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει ισοπέδωση των πάντων στη Γάζα”

admin

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι αναμένει “σταλινική” ποινή φυλάκισης 18 επιπλέον ετών

admin

Η Μόσχα δηλώνει ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά της Μολδαβίας για την απόφασή της να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ

admin

Χιλή: Σε 131 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές

admin

Νότια Κορέα: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική ενέργεια σε πέντε διπλωματικές αποστολές

admin

ΗΠΑ: Υποστηρικτές της Ουκρανίας συλλέγουν υπογραφές για να εξαναγκάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει για τη βοήθεια

admin