Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ μετράει τις κινήσεις του – Οι δύο γραμμές στο πολεμικό συμβούλιο και ο ρόλος των ΗΠΑ και G7 που ζητούν αυτοσυγκράτηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:12

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Νωρίτερα, οι Times Of Israel μετέδωσαμ ότι μετά από πολύωρη συζήτηση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν που πραγματοποιήθηκε με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι υπουργοί διέκοψαν τις συζητήσεις τους χωρίς απόφαση, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12, αν και αναμένεται να ξανασυνεδριάσουν στο εγγύς μέλλον.

Όπως σημειώνουν οι Times of Israel, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντς και ο συνάδελφός του από το κόμμα Εθνικής Ενότητας Γκάντι Αιζενκοτ, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν την ώρα που η ιρανική επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ.

Η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίθεση από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον επικεφαλής των IDF Χέρτζι Χαλέβι και άλλους, μετέδωσε το Channel 12, εν μέρει λόγω της επιβάρυνσης από την ανάληψη ταυτόχρονης δράσης, καθώς οι δυνάμεις είχαν εστιάσει στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε, μετέδωσαν τα Channel 12 και 13.

Η στάση του ίδιου του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγές, το Κανάλι 12 ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντίδραση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων και να υπάρξει συντονισμός για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση του Ισραήλ.

Το Channel 12 υποστηρίζει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους “στρατηγικό σύμφωνο” με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις σε θέματα όπως το παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής κλιμάκωσης – Πλήρης υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) συνήλθαν νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης”, δηλώνουν οι ηγέτες της G7 και ζητούν από το Ιράν και τους συμμάχους τους να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, είχε αναφέρει σε ανάρτησή της ότι “Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ”. “Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί”, πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Το Ισραήλ χαιρέτισε το γεγονός είχε την δυνατότητα να στηριχθεί σε “έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών συμμάχων”

Ο ισραηλινός στρατός από τη μεριά του χαιρέτισε το γεγονός είχε την δυνατότητα να στηριχθεί σε “έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών συμμάχων” υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει την ιρανική επίθεση.

“Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν αντιμετωπίσθηκε από μία πρωτοφανή άμυνα. Ηταν η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός εργάσθηκε από κοινού κατά της απειλής του Ιράν και των εντολοδόχων του στην Μέση Ανατολή”, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Related posts

ByteDance: Άλμα κερδοφορίας 60% το 2023 για τη μητρική του TikTok

admin

Ισχυρά κέρδη για το αργό μετά την κατρακύλα της Δευτέρας

admin

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν εκεχειρία και πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα

admin

Νέο ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες στη Μάγχη – Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

admin

Προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα: Το φαβορί εκτός κούρσας με απόφαση της δικαιοσύνης

admin

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Κοβάτσεφσκι εν όψει εκλογών

admin

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ και της Λιβύης ήταν προσυμφωνημένη, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο

admin

Ο Μπορέλ θέλει να χρησιμοποιηθεί το 90% των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για την Ουκρανία

admin

Τι εξηγεί τη στάση του Ερντογάν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

admin