Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του από τη νότια Γάζα

Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι το σύνολο του ισραηλινού στρατού αποσύρθηκε από τη νότια Γάζα εκτός από μία ταξιαρχία, μεταδίδει το Reuters. 

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες,  αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, σκοπό της εναπομείνασας ισραηλινής δύναμης θα είναι να εμποδίσει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πίσω στις εστίες τους στο βορρά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη ισοδυναμεί με προαναγγελία ματαίωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα που έως πρότινος διακήρυσσε ότι ετοιμάζει το Ισραήλ και σηματοδοτεί την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπό τις συντονισμένες διεθνείς πιέσεις. 

Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, πλην μίας ταξιαρχίας που θα παραμείνει στη νότια Γάζα, σημειώνεται ανήμερα της συμπλήρωσης των 6 μηνών πολέμου στη Γάζα, και μετά από μία νύχτα μεγάλων κινητοποιήσεων των Ισραηλινών πολιτών κατά του Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις. Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον 100.000 πολίτες του Ισραήλ ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και “έξι μήνες στην κόλαση”, όπως ανέγραφαν στα πανό τους.

Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη νότια Γάζα ανακοινώνεται μάλιστα γίνονται λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Αίγυπτο, με στόχο την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Στις συνομιλίες μετέχουν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά και ο  επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου “να συνάψει συμφωνία για τους ομήρους” που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς. Είχε ζητήσει επίσης από το Κατάρ και την Αίγυπτο, μεσολαβητές μαζί με τις ΗΠΑ, “να εξασφαλίσουν από τη Χαμάς ότι δεσμεύεται να αποδεχθεί μια συμφωνία”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα της Χαμάς για να αποδεχτεί την εκεχειρία και την επιστροφή των ομήρων περιλαμβάνουν την πλήρη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων παλαιστινίων στα σπίτια τους και μια “σοβαρή” συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστινίους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Related posts

Ο πάπας Φραγκίσκος ανέθεσε στον καρδινάλιο Ματέο Τζούπι ειρηνευτική αποστολή για την Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί Έμερ και Τζόνσον στην “κούρσα” για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

admin

Τι έδωσαν οι Βρυξέλλες για να σταματήσουν τα αγροτικά μπλόκα

admin

Πρόστιμο σε φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου γιατί… δεν γνωστοποιούσε τις δραστηριότητες του

admin

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής για την προστασία των πολεμικών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Βρετανία: Προς ιστορική συντριβή οδεύουν οι Συντηρητικοί -Έρχονται ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

admin

Νεπάλ: Τουλάχιστον 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε το δυτικό Νεπάλ

admin

Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης της επίθεσης στην Ανεσί

admin

Έκθεση της N2Growth: Σχεδόν στα $6 τρισ. η αξία της αγοράς χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ το 2022

admin