Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης στο Πεκίνο

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για Πεκίνο. Το ταξίδι του στην Κίνα είναι ο πρώτος σταθμός μιας σειράς επισκέψεων στο εξωτερικό τις οποίες η κυβερνητική έδρα χαρακτηρίζει ως κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα με γεωπολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Στο νέο ρευστό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο κι εκείνος στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα αποπειράται να διεκδικήσει ενεργό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα να εφαρμόσει το σχέδιο οικονομικής διπλωματίας που έχει εκπονήσει.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία στενότερων δεσμών με χώρες της Ασίας – χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπονται οι συμμαχίες της χώρας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η επίσκεψη στην Κίνα είχε προγραμματιστεί πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές – πριν ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δηλαδή. Την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Tζάο Λετζί.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε υποδεχθεί στο Μαξίμου τον κινέζο πρόεδρο το φθινόπωρο του 2019. Παρότι οι συνθήκες στη διεθνή σκηνή τότε ήταν διαφορετικές, η κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει πολλά στην επιχείρηση ανάδειξης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού – η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία της. Εξού και σκοπεύει να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας κατά τη διάρκεια της 6ης διεθνούς έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου, η οποία θα διεξαχθεί από τις 5 ως τις 11 Νοεμβρίου στη Σαγκάη και θα φιλοξενεί και περίπτερο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece – μια και πρόκειται για διοργάνωση που προάγει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ξένες επιχειρήσεις.

Ενας από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να καταστεί η Αθήνα διπλωματική και οικονομική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ετσι, το επικείμενο ταξίδι στην Κίνα μπορεί να ιδωθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που άρχισε να εφαρμόζεται με την επίσημη επίσκεψη εδώ του ινδού πρωθυπουργού και αναμένεται να συνεχιστεί με τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Νότια Κορέα – πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μεταβεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σεούλ τον χειμώνα.

Related posts

Παύλος Μαρινάκης: Στοίχημα αξιοπρέπειας η ψήφος των αποδήμων

admin

Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα συγγενών για διακοπή των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής

admin

Βολές Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη για τον αποκλεισμό του: «Το κριτήριο του ήταν άλλο, όχι η ανανέωση»

admin

«Απολύτως ώριμο» το ελληνικό αίτημα για τα F-35, λέει ο Μητσοτάκης – «Θα εγκριθεί σύντομα»

admin

Τουρκία: Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Σε εγρήγορση η Αθήνα

admin

Ο Κασσελάκης έχει εταιρίες στο εξωτερικό – «Θα τις πουλήσω αν με αφορά ο νόμος»

admin

Marfin: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου άφησε λουλούδια στο μνημείο των θυμάτων

admin

Με το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

5+1 γαλάζιες νάρκες στον δρόμο για τις εκλογές

admin