Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ: Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Αβέβαιες οι προοπτικές

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος, όμως δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να διατηρήσει “παγωμένα” τα επιτόκιά της για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, δίνοντας παράλληλα σήμα για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος, και παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

“Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το επίπεδο ρεκόρ του και αυτό επετεύχθη χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό”, υπογράμμισε ο Πάουελ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ υψηλός” και ότι “η πρόοδος για την αποκλιμάκωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη, με την πορεία να είναι αβέβαιη”. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων εφόσον απαιτηθεί. “Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι  μια νομισματική πολιτική “αρκούντως περιοριστική” ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου.

“Αν και τα μέλη της Επιτροπής δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, δεν θέλουν να αποσύρουν αυτήν την πιθανότητα από το τραπέζι”, συμπλήρωσε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει “επιβραδυνθεί σημαντικά” το δ’ τρίμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρατηρεί πως η αμερικανική οικονομία χάνει τη δυναμική της.

“Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% στο σύνολο του έτους”, δήλωσε ο Πάουελ.

Επεσήμανε επίσης ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει “ισοπεδωθεί” μετά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι και τόνισε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.


 

Related posts

Λευκός Οίκος: Tα σχόλια Τραμπ για Ρωσία και ΝΑΤΟ είναι “φρικτά και ανισόρροπα”

admin

Ο Ερντογάν καταδίκασε τον ισραηλινό “φανατισμό” – Η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή

admin

Ισλανδία: Η λάβα από το ηφαίστειο που εξερράγη έφθασε σε σπίτια του Γκρίνταβικ που έπιασαν φωτιά

admin

Ισραηλινές πηγές: “Έξαλλος” ο Μπάιντεν με Νετανιάχου και ακροδεξιούς υπουργούς του για τη Δυτική Όχθη

admin

Έφυγαν από το Ιράν πέντε Αμερικανοί στα πλαίσια της ανταλλαγής κρατουμένων

admin

Γαλλία: Σύσταση προς τους Γάλλους να “φύγουν προσωρινά από το Ιράν”

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

To Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει τους κινδύνους και τα σφάλματα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Η Κίνα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του Ζ. Μπορέλ στο Πεκίνο

admin