Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα focus groups του Μαξίμου, το μηνυματάκι στον Syriza, η μαγεία της Δήμητρας, η ΔΩΔΩΝΗ, η CVC και η Δέλτα

Η ιδιοτυπία του πράγματος είναι ότι ο αγώνας είναι ενδοοικογενειακός, υπό την έννοια ότι είναι οι «νόμιμοι» versus αντάρτες, αλλά σχεδόν όλοι οι σοβαροί διεκδικητές είναι γαλάζιων αποχρώσεων, άντε και ολίγον γαλαζοπράσινων. Να είναι τελικά 9-4 υπέρ των «νομίμων» τέλειο φαίνεται, να είναι κάτι λιγότερο πάλι δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Αμφίρροπες μάχες…

-Από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα πιο δύσκολο είναι η Θεσσαλονίκη αφού ο Ζέρβας το παλεύει μεν, αλλά κοντά είναι και οι άλλοι δύο, ο Αγγελούδης για τον οποίο δίνουν μάχη υπέρ του πρόσωπα που είναι αδιανόητο να το κάνουν (θα τα πούμε εν καιρώ), αλλά και ο Συριζαίος υποψήφιος είναι επίσης κοντά. Στην Αθήνα ο Μπακογιάννης θα είναι πρώτος σίγουρα, αλλά το θέμα είναι ποιος θα είναι ο δεύτερος και με πόση διαφορά. Αν είναι ο Ζαχαριάδης τότε ο νυν δήμαρχος θα επανεκλεγεί εύκολα στη δεύτερη Κυριακή. Αν είναι ο Χάρης Δούκας τότε θα δούμε τι θα γίνει. Στον Πειραιά δεν υπάρχει ματς, υπάρχει Μώραλης.

Focus Groups

-Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται και παρότι… μόλις τέλειωσαν οι εθνικές εκλογές μη νομίζετε ότι στο Μ.Μ. εγκατέλειψαν τα focus groups και τις έρευνες κοινής γνώμης. Ετσι άλλωστε βγάζουν ένα συμπέρασμα για το πώς πάει η διακυβέρνηση. Ας πούμε οι γνώμες για τον ίδιο τον πρωθυπουργό παραμένουν πολύ καλές και στα focus groups ζητάνε να είναι πιο αυστηρός σε φαινόμενα ολιγωρίας των κρατικών μηχανισμών. Θεωρούν για παράδειγμα ότι στον τομέα της Υγείας γίνεται προσπάθεια από τον Χρυσοχοΐδη, ειδικά για το ΕΚΑΒ και πιστεύουν ότι η μακροχρόνια εμπειρία του στην πολιτική αλλά και η θητεία του στο παρελθόν σε άλλα υπουργεία – κυρίως στο Προστασίας του Πολίτη – αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του. Αντιθέτως, έχουν ορισμένες αμφιβολίες ας πούμε για το Ψηφιακής Πολιτικής, περισσότερο ίσως γιατί ως σχετικά άγνωστος στην πολιτική σκηνή αδικείται ο νέος υπουργός Παπαστεργίου ή γιατί ο Πιερρακάκης ήταν πασίγνωστος και αγαπητός στην κοινή γνώμη.

Αμηχανία, αμηχανία

-Την Άννα Βίσση θυμήθηκε χθες πηγή μου μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στη συνεδρίαση της Κ.Ο, στην παρθενική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη ενώπιον των Συριζαίων βουλευτών με το ερντογανικό σακάκι του. «Αμηχανία, αμηχανία, να μ’ αγαπάς, να σ’ αγαπώ», που έλεγε η τραγουδίστρια, μιας και δεν προκλήθηκε κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των βουλευτών. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη θέρμη, ούτε κανένας ενθουσιασμός. Και για τα χειροκροτήματα που υπήρξαν, το σήμα το έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, δεν έπραξαν από μόνοι τους οι βουλευτές.

Το μήνυμα της μειοψηφίας

Αν, πάντως, κάποιος είχε αμφιβολία για το τι θα ακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να δει τα 16 λευκά έναντι 28 ψήφων υπέρ της πρότασης Κασσελάκη για το νέο προεδρείο της ΚΟ που περιλαμβάνει και Γιώργο Τσίπρα και Πολάκη. Η εσωκομματική μειοψηφία και βουλευτές που ήταν στην πλευρά της Αχτσιόγλου (ακόμα και η Γεροβασίλη) δεν υπερψήφισαν τα στελέχη που είπαν προεκλογικά ότι κάποιοι μέσα από το κόμμα υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνέχεια στα προσεχώς, διότι ορισμένοι ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά, βλέποντας ότι το συνέδριο πάει για τις αρχές της άνοιξης, όταν και δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά ενόψει ευρωεκλογών.

Επιτροπή υποδοχής στη ΝΔ

-Ετοιμάζεται το κτίριο της οδού Πειραιώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς -όπως και στις εθνικές- θα υπάρξει από νωρίς την Κυριακή μια επιτροπή… υποδοχής αποτελεσμάτων και αξιολόγησης της όλης διαδικασίας: Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Νέζης και Διονύσης Χατζηδάκης θα είναι επί ποδός και θα συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάει αργότερα για τα αποτελέσματα και τον σχεδιασμό της ερχόμενης εβδομάδας, ανάλογα με τις εκκρεμότητες που θα υπάρξουν στον δεύτερο γύρο.

Μπαράζ περιοδειών στον β’ γύρο

-Προ ημερών, σας έγραψα ότι ο Μητσοτάκης θα πάει περιοδείες και στην ενδιάμεση εβδομάδα, μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών. Οι στάσεις του θα «κλειδώσουν» ανάλογα με τις ανάγκες. Στο παιχνίδι, όμως, θα μπουν και κορυφαία στελέχη, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μάκης Βορίδης κ.ά. Αυτοί θα πάνε εκ νέου περιοδείες και ο σχεδιασμός είναι κάθε υποψήφιος να υποδέχεται κάθε μέρα και ένα κυβερνητικό στέλεχος στην περιφέρειά του π.χ. κάποιος θα βρίσκεται στα Ιόνια Νησιά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή.

Το τραπέζι στη Δραπετσώνα

-Φινάλε στις προεκλογικές του περιοδείες με επίσκεψη στην Αίγινα κάνει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος προγραμματίζει να χαλαρώσει το Σάββατο, ενώ θα κάνει ένα τραπέζι στους νέους εθελοντές της καμπάνιας του σε ένα μαγαζί στη λαϊκή συνοικία της Δραπετσώνας. Τώρα, αν θα έχει κάποια επαφή με τον Μητσοτάκη εντός Σαββατοκύριακου εκ νέου, μένει να φανεί.

Αχ, Δήμητρα, τα έλεγες εσύ: η μαγεία βρήκε την ουσία με 9,6 εκατ.

-Και περνάω στα νέα της αγοράς με μια διαφορετική διάθεση καθώς είναι Παρασκευή και το γήπεδο είναι βαρύ για να ξεκινήσουμε με τράπεζες, deals κ.λπ. Όταν λοιπόν η μαγεία της φύσης συναντά την ψυχολογία της ύλης, μη χάνετε την ουσία και μην κολλάτε και αστειεύεστε με τις ατάκες της Δήμητρας Κατσαφάδου. Γιατί η ουσία δεν είναι άλλη από όσα γράφει ο («φρέσκος», μόλις ανέβηκε στο ΓΕΜΗ) ισολογισμός της La Vie en Rose: τζίρος 21,5 εκατ. το 2022 από 18,9 εκατ. ευρώ ( 13,7%), προ φορών κέρδη 12 εκατ. Από 9 εκατ. το 2021 ( 33) και μετά από φόρους κέρδη 9,6 εκατ., από 7,3 εκατ. ( 31%) και μηδενικός τραπεζικός δανεισμός με 50 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Εύγε λοιπόν στην Δήμητρα και λάβετε υπόψη πως υπάρχουν εταιρείες στο Χρηματιστήριο με χειρότερες επιδόσεις.

Το πηγάδι δίχως πάτο του Κ. Φιλίππου

-Η πρώην ΕΒΓΑ και νυν EMFI ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου Κυριάκου Φιλίππου και αποτελεί πεδίο του ομίλου, όπου τον πρώτο λόγο είχε και έχει ο γιος του, Κύρος Φιλίππου. Πρόσφατα λοιπόν, ο Κύρος έκανε αύξηση κεφαλαίου 3 εκατ. ευρώ στην EMFI ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε προηγηθεί μια ακόμη αύξηση άλλα 4 εκατομμύρια. Το 2022 χρειάστηκε να ενισχύσει τα κεφάλαια της EMFI με πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2021 είχε κάνει μια ακόμη αύξηση με άλλα 7,7 εκατομμύρια. Η EMFI από πέρυσι προσπαθεί να προωθήσει στην ελληνική αγορά τα παγωτά με το σήμα MENNE από την Ιταλία (ιδιοκτησίας Κ. Φιλίππου), καθώς πούλησε στη Unilever το σήμα ΕΒΓΑ όσον αφορά τα παγωτά. Προφανώς οι αλλεπάλληλες κεφαλαιακές ενέσεις τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια του Κ. Φιλίππου για την EMFI, η οποία το 2022 παρουσίασε καθαρές ζημίες 3,6 εκατ. ευρώ.

Ποιοι φτιάχνουν βαλίτσες για Λονδίνο

Με την προσδοκία να πάει καλύτερα από πέρυσι, το Χρηματιστήριο και η Morgan Stanley ετοιμάζονται για το διήμερο 27 – 28 Νοεμβρίου στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί το Greek Investment Conference στο Λονδίνο. Ήδη 32 εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ για τρεις ακόμη η παρουσία τους θα εξαρτηθεί από τα ραντεβού που θα κλείσουν. Στο Λονδίνο αναμένεται να βρεθούν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Austriacard, Autohellas, Cenergy, ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, TEΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, OTE, ΗelleniQ Energy, Ιntralot, Lamda, MOH, Mytilineos, Noval, ΟΛΘ, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ έχει προσκληθεί και η Τρ. Κύπρου. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η λίστα μπορεί να εμπλουτιστεί και σημειώστε πως στο roadshow έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οι δουλειές και το “ψυχρό αίμα”

-Στις business επιβιώνουν όσοι διαχειρίζονται τις καταστάσεις με “ψυχρό αίμα”. Τυφλές συγκρούσεις, εγωισμοί και άλλα τέτοια έχουν διαλύσει εταιρίες και τα παραδείγματα είναι αρκετά, από το παλιό Alter μέχρι πρόσφατα την Creta Farm. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί ώστε το επιχειρηματικό σχέδιο να παραμένει πάνω στις ράγες και η όλη προσπάθεια να βγάζει νόημα και κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετωπική σύγκρουση Χ. Χόλτερμαν με την τριανδρία Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη που κατέληξε στο deal της ΑΚΤΩΡ, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα αμφότερων. Συμπάθειες και αντιπάθειες δεν υπάρχουν στις δουλειές αφού με τις συγκλίσεις έρχονται τα αποτελέσματα. Το είδαμε και πρόσφατα με την επιστροφή Κ. Μακέδου στο ΔΣ της Παγκρήτιας. Φυσικά πάντα στην πιάτσα υπάρχουν και αυτοί που δεν πιάνουν την ουσία κι αντιμετωπίζουν τις δουλειές με ποδοσφαιρικούς όρους.

Η ΔΩΔΩΝΗ περιμένει το CVC (και στο βάθος ΔΕΛΤΑ)

-Στη ΔΩΔΩΝΗ κοιτάζουν προς το CVC περιμένοντας την κίνηση που θα οδηγήσει το private equity στην απόκτηση και του υπολοίπου 25% της εταιρίας. Η απόκτηση του ποσοστού θα είναι η αφετηρία για αυτό που θα ακολουθήσει. Ήδη στη ΔΩΔΩΝΗ έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τις συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ.

“Βρέχει” πωλήσεις στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου

-Δεν είναι χθεσινό το φαινόμενο, δεν συνιστά παραβατική συμπεριφορά καθώς κάποια ξένα χαρτοφυλάκια έχουν γράψει σημαντικά κέρδη και συμβαίνει εδώ και λίγες ημέρες. Κάποιοι εξαιρετικά πρόθυμοι πωλητές εμφανίζονται στην αγορά, το τελευταίο ημίωρο στη διαδικασία των δημοπρασιών και δημιουργούν κλίμα με εντολές «market». Το ίδιο συνέβη και χθες. Ας μην ασχοληθούμε με τις βαριές τραπεζικές μετοχές που τις “πυροβόλησαν” και πάλι στο κλείσιμο. Ας πάρουμε το χθεσινό παράδειγμα της Lamda Development. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εμφάνιζε αγοραστές για 16.500 μετοχές. Στο τέλος, η μετοχή έκλεισε με 4.700 πωλητές. Πάντως οι συναλλαγές είναι στο μικροσκόπιο των αρχών.

Δεν αλλάζουν τα σχέδια για τις πωλήσεις του ΤΧΣ, αλλά οι δημόσιες εγγραφές…

-Για το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ και το σχετικό χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για αναβολή, λόγω της καθοδικής πορείας του Χρηματιστηρίου. Αλλά στις δημόσιες εγγραφές το ηθικό δεν φαίνεται να παραμένει ακμαιότατο. Η NOVAL πήρε -μία ακόμη- παράταση και ανέβαλε για φέτος τη δημόσια εγγραφή για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Η Orilina το σκέπτεται με την πλάστιγγα να γέρνει προς την αναβολή. Η Trade Estates δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει, παρά το δυσμενές περιβάλλον. Ίσως καθυστερήσει λίγο και αντί για τέλος Οκτωβρίου να δοκιμάσει τις δυνάμεις της μέσα στον Νοέμβριο. Όχι όμως αργότερα από τις 20 Νοεμβρίου, γιατί τότε τα επενδυτικά βιβλία κλείνουν και οι δημόσιες εγγραφές δεν προχωρούν.

Μέρισμα γιοκ

-Η Βελγική Κεντρική Τράπεζα (ΒΝΒ), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, βγήκε και ανακοίνωσε ότι όχι μόνον δεν θα μοιράσει μέρισμα, αλλά ούτε θα εμφανίσει κέρδη για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ο λόγος είναι απλός: Στο Ενεργητικό της έχει Ομόλογα που αποδίδουν 0,5% ή 1% ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια. Στο Παθητικό της έχει τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών για τις οποίες πληρώνει επιτόκια πάνω από 4%. Ακόμη κι αν μειωθούν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άμεσο μέλλον (καθόλου πιθανό ενδεχόμενο) τα επιτόκια που πληρώνει η Κεντρική Τράπεζα είναι μεγαλύτερα από αυτά που εισπράττει. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, γι’ αυτό μπορούσε να μοιράζει μέρισμα μέχρι και για τη χρήση του 2022. Φέτος οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Γι’ αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας εγκαίρως ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών (και μπήκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), ότι δεν μπορεί να περιμένει φέτος την παραδοσιακή ένεση ρευστότητας (της τάξης των 400 εκατ. ευρώ) στις αρχές του καλοκαιριού.

Στις ΗΠΑ κλείνουν καταστήματα για να περιορίσουν τις κλοπές

-Η αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων Target είναι η 7η μεγαλύτερη του κλάδου στις ΗΠΑ. Εδώ και μήνες καταγγέλλει ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει το κόστος των διαδοχικών κλοπών, ληστειών και βίαιων επιθέσεων μέσα στα καταστήματά της, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να κλείσει 9 καταστήματα (στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στο Σιάτλ, στο Σαν Φρανσίσκο, Όρεγκον, Πόρτλαντ κ.λπ.) σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία υπάρχει ο νεολογισμός shrink (συρρίκνωση) που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις απώλειες από αγαθά που υπέστησαν ζημιά, λανθασμένη τοποθέτηση ή κλοπή. Η μετοχή της TARGET στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους 6 μήνες έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, από τότε που η ακρίβεια και η ανέχεια προκάλεσαν έκρηξη κλοπών στα καταστήματα λιανικής. Τον Μάιο, η Target δήλωσε ότι αναμένει ζημίες 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω κλοπών. Η άλλη πολύ μεγάλη αλυσίδα λιανικής, η Walmart, ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων, αλλά και να κλείσει καταστήματα λόγω κλοπών. Ο περίφημος Αμερικανός καταναλωτής που στήριζε την οικονομία συμπεριφέρεται παράξενα τον τελευταίο καιρό.

- --.gr

Related posts

Μέτρα απάντηση στην ακρίβεια: Τι θα ισχύσει για Market Pass, επίδομα θέρμανσης και επιδότηση ρεύματος

admin

«Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια: Η κίνηση το 10μηνο 2023 ξεπέρασε κατά 5% το 12μηνο του 2022

admin

Εμπορικός Σύλλογος: Ζητά οριστική λύση στο θέμα των τραπεζικών επιταγών

admin

Αρνητικό «γύρισμα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κυριάρχησαν οι πωλητές στο τελευταίο δίωρο

admin

Σε κρίση η εφοδιαστική αλυσίδα από το θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου

admin

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές του δήμου Αιγιαλείας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή τους – Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει στον τρόπο πληρωμής – Βήμα βήμα η διαδικασία

admin

Generation Z: Δεν θέλουν πτυχία και στρέφονται σε χειρωνακτικές εργασίες

admin