Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό «γύρισμα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κυριάρχησαν οι πωλητές στο τελευταίο δίωρο

Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να κατεβάζουν ρυθμούς, αφομοιώνοντας το χθεσινό ισχυρό ράλι και παραδίδοντας τα «ηνία» στους πωλητές, οι οποίοι κυρίως στο τελευταίο δίωρο έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Οι τράπεζες βρέθηκαν εύλογα στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, καθώς το άλμα της Τρίτης καλλιέργησε τις συνθήκες για ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις. Ιδίως ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει νευρικό λόγω της κρίσης στο Ισραήλ και των υψηλών επιτοκίων.

Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank διόρθωσε από το χθεσινό ράλι ( 12%) και αναδιπλώθηκε στο 1,39 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πιέσεις ασκήθηκαν στις Πειραιώς, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Cenergy, ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Mytilineos, η οποία φλέρταρε με τα 37 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΟΛΠ, ο οποίος πέταξε στο 5%, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του γ΄ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,95% και διαμορφώθηκε στις 1.185,24 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.196,56 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.184,34 έως 1.199,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 75 εκατ. ευρώ.

Διόρθωση μετά το ράλι
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το ξέφρενο ράλι της Τρίτης, άφησε το πόδι από το γκάζι και παρέδωσε τα ηνία στους πωλητές, οι οποίοι οδήγησαν την ελληνική αγορά στα όρια των 1.180 – 1.190 μονάδων, ακολουθώντας τη στασιμότητα των διεθνών αγορών.

Αναμφίβολα, πάντως, το βραχυπρόθεσμο κλίμα παραμένει συγκρατημένα θετικό, χάρη σ’ ένα μπαράζ αισιόδοξων εξελίξεων, το οποίο βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία αλλά και την επενδυτική ορατότητα.

Η αρχή έγινε με την αναβάθμιση του Standard & Poor’s, ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ακολούθησε το mega deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, το οποίο περιλαμβάνει και την πρόθεση απόκτησης του 9% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την Πέμπτη, δε, θα ξεκινήσει και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των βαριών «χαρτιών» της ελληνικής αγοράς, με τη Mytilineos να ανοίγει τον χορό των τριμηνιαίων ανακοινώσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να αλλάξει ρότα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων» εκτιμά, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι χρηματικές διανομές θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2023, με τις αποδόσεις λόγω μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου να φτάνουν το 3,6%.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει επί τάπητος, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο φόβος για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών υπονομεύει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, παρότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για το πρώτο «πάγωμα» έπειτα από 10 διαδοχικές παρεμβάσεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,07% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,10%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,80%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,17%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται από τα πρόσφατα υψηλά, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,07% και τα 83,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,03% και τα 88,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,12% και τα 1.988 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:



«Μπορεί να ήταν άρρωστη αλλά είχε όρεξη για ζωή», λένε γείτονες της 42χρονης που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε η 43χρονη μητέρα στην Καλαμάτα – «Τίναζε ένα χαλί προτού βρεθεί στο κενό» λένε μάρτυρες

Ήρθη η ασυλία Πολάκη: Αν δικαιωθώ δικαστικά, να παραιτηθεί ο Μαντάς – Πλεύρης: Αν δικαιωθεί ο Μαντάς θα παραιτηθείτε;

Related posts

Το τρολ Πεν και ο-δεν είμαι εγώ-Θάνος, η Πράβντα, η Τζάκρη και η εφοπλιστίνα, ο Stefanos, ο Τάιλερ και η Παγώνη, η HIG που αγοράζει ξενοδοχεία

admin

Στο ΣτΕ οι φοροτεχνικοί προσέφυγαν κατά της εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

admin

Ακίνητα: Ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων του Ειδικού Φόρου, πότε λήγει η προθεσμία

admin

Ελλάδα: Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε με τα ηλεκτρικά;

admin

Eurogroup: Προτείνει πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση του ρεύματος

admin

Oι πέντε πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τα ακίνητα

admin

Τρίτη ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το πρώτο ανοδικό σερί μετά το καλοκαίρι

admin

Bloomberg: Ο Σολτς έτοιμος να στηρίξει έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin

Black Friday: To 68% των επιχειρήσεων δεν είδε διαφορά στις πωλήσεις

admin