Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη ημέρα κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το πρώτο ανοδικό σερί μετά το καλοκαίρι

Παρότι απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών (έφθασε έως τις 1.206 μονάδες), το

Χρηματιστήριο Αθηνών

 κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση, στο πρώτο ανοδικό σερί από το καλοκαίρι.

Μ’ αυτό τον τρόπο «έσβησε» ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου, ενώ «έριξε» κάτω του -10% τη ζημιά από την ισχυρή διόρθωση του φθινοπώρου. Σ’ αυτό, φυσικά, σημαίνοντα ρόλο είχαν οι ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων, οι οποίες «ανάγκασαν» τους ξένους αγοραστές να δραστηριοποιηθούν εκ νέου.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς εκτινάχθηκε στο 3,5%, με τη συνολική μεταβολή του 3ήμερου να αγγίζει το 15%. Κέρδη έως 3% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Quest. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες, αν και βρέθηκαν έως το 3%, εντέλει έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ η ΔΕΗ οπισθοχώρησε κατά 2,5%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 1.182,31 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.175,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 27 μονάδες (από 1.179,04 έως 1.206,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 116 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, πάντως, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε φθάσει έως το 2,4%, σκαρφαλώνοντας άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.200 μονάδων. Ωστόσο, τα εν μέρει απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν σε αισθητή μείωση των εντολών αγοράς.

Από το ζενίθ στο ναδίρ οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, αν και ενδοσυνεδριακά «πέταξε» άνω των 950 μονάδων, τελικά υποχώρησε ήπια στο -0,28% και τις 926 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Eurobank δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς αναδιπλώθηκε στο -1,2% και το 1,46 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,7% και τα 2,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο 0,8% και τα 5,43 ευρώ.

Alpha Bank 0,08% 1,275 ευρώ

Eurobank 1,18% 1,465 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 0,85% 5,43 ευρώ

Πειραιώς -0,77% 2,818 ευρώ

Τρίτη ημέρα κερδών στο Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσε συνέχεια στη ανοδική αντίδραση, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου και βάζοντας «φρένο» στην ευρεία διόρθωση του φθινοπώρου, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.111 μονάδες και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Μέσα στο τελευταίο τριήμερο, συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά όχι μόνο κέρδισε σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά κατάφερε να υπερβεί εκ νέου τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, καθιστώντας (και πάλι) ανοδική τη μακροπρόθεσμη τάση.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το ανοδικό ξέσπασμα διαδραμάτισαν οι ελκυστικές τιμές στο ταμπλό, ως απόρροια της ισχυρής διόρθωσης από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα υπερπουλημένα επίπεδα πρόσφεραν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Καταλυτική αναμένεται η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διεθνείς -και όχι μόνο- προκλήσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που «συντηρεί» την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο 0,28% και τις 454 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,40%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,16% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 100 μονάδες, ανακόπτοντας το σερί των τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1,32% και τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 1,50% και τα 87,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,02% και τα 1.887 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:



Οργή Ισραηλινών πολιτών κατά υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου: «Καταστρέψατε τη χώρα, φύγετε από εδώ»

Εξοργιστικό βίντεο από Κέρκυρα: Πετάνε από μεγάλο ύψος σκυλιά σε καταφύγιο, ώστε να τα ξεφορτωθούν

Στο «στόχαστρο» των Ισραηλινών η ελίτ μονάδα της Χαμάς που έκανε τις σφαγές το Σάββατο

Related posts

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street – Μεγάλος χαμένος ο Dow Jones

admin

Ο επικεφαλής της Ryanair είναι κοντά σε μπόνους 100 εκατ. ευρώ χάρη στα υπερκέρδη της μετοχής

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street – Μικρές απώλειες στους δείκτες

admin

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Πόσοι θα είναι φέτος οι δικαιούχοι – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 4: Σε λειτουργία η εφαρμογή της ΑΑΔΕ – Οδηγίες χρήσης

admin

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

admin

Airbnb: Οι 24 κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια το 2024

admin

Στεγαστική συνδρομή 116 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας – Αναλυτικά οι ενισχύσεις

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις για αναστολές στις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές

admin