Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 3 «όχι» της Χαριλάου Τρικούπη στις μεταρρυθμίσεις

Τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις έρχονται το επόμενο διάστημα προς ψήφιση. Και στις τρεις στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως έχουν, τουλάχιστον για την ώρα, βασικές αντιρρήσεις: ο νέος Δικαστικός Χάρτης που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη κερδίσει τις επικρίσεις του αρμόδιου τομέα Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η πασοκική κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει θετικά σε συγκεκριμένα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου – σε κάθε περίπτωση και οι συνδικαλιστές νομικοί που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το θέμα. Αυτή ωστόσο είναι η πιο εύκολη απόφαση. Υπάρχουν άλλες δύο: αυτή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκείνη για την επιστολική ψήφο.

Σε αυτές, επισήμως το ΠΑΣΟΚ ζυγίζει τα δεδομένα. Για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, στα οποία η Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιτίθεται, τα στελέχη της περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξασφαλίζει την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μέχρι τώρα στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται πως έχουν πειστεί από την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης, ενώ με μαθηματική βεβαιότητα αναμένεται να καταθέσουν και σχετικές βελτιωτικές προτάσεις και για τη χρηματοδότηση. «Κλειστά χαρτιά» κρατούνται επισήμως και για την επιστολική ψήφο, στην οποία για το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εξίσου προβληματικά σημεία όσον αφορά την καθολικότητά της, που δημιουργεί, κατά την πασοκική άποψη, ζητήματα ασφάλειας: «Είπα «ναι» στην επιστολή ψήφο για να διευκολύνουμε τον απόδημο ελληνισμό και όσους εργάζονται σε νησιά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ξέρετε τι μετέφεραν  οι αρμόδιοι υπουργοί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πριν από μερικές μέρες, όταν τα ενημέρωσαν; Οτι θέλουν καθολική επιστολική ψήφο. Ακόμη και αν κάποιος μένει στα Εξάρχεια και η κάλπη είναι στην Κωλέττη, να μη χρειαστεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία» ανέφερε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από τις γιορτές για το θέμα, δείχνοντας επί της ουσίας το σημείο διαφωνίας.

Ο γάμος και η τεκνοθεσία

Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται πιθανώς να οδηγήσουν σε τρία «όχι» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα όμως κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μοιράσει αναντίρρητα «ναι» – αφενός γιατί η ΝΔ στη Βουλή έχει 158 βουλευτές και αφετέρου γιατί στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να γίνει ο βασικός αντιπολιτευόμενος πόλος της ΝΔ. Η μοναδική εξαίρεση ενδεχομένως αποδειχθεί η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας, για τα οποία η θέση του κόμματος είναι πως η χώρα πρέπει να συμβαδίσει με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά δεδομένα – και εκεί όμως το ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει τη «διπλή πλειοψηφία» της ΝΔ και το κλείσιμο του ματιού με την κατά συνείδηση ψηφοφορία και την εξαίρεση των παρένθετων μητέρων στο συντηρητικό ακροατήριο.

Related posts

Την ερχόμενη Δευτέρα η απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη: Θα αποφυλακιστεί ή όχι;

admin

ΠΑΣΟΚ: Με υπόμνημα στον Αρειο Πάγο ζητά να μην συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές

admin

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη

admin

ΠΑΣΟΚ: Δεν έμαθαν και επιμένουν στο ίδιο λάθος – Τροποποιούν ξανά τους όρους σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια τον Ιούνιο – Στόχος μου μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση

admin

ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ

admin

Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Επιστολική ψήφος: Αυτή είναι η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

admin

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA στο Κατάρ

admin