Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις σκιές πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου

Οι μεγάλοι κυβερνητικοί στόχοι για το 2024 είναι οι μεταρρυθμίσεις. Παρ’ όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει κι άλλους, που μπορεί να φαντάζουν μικρότεροι όταν ασχολείται κανείς με την υψηλή πολιτική, αλλά κρίνονται ως εξίσου σημαντικοί από το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο. Η διαχείριση όσων θεμάτων απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, η δημόσια υγεία ή ακόμη και το Μεταναστευτικό, παραμένουν προτεραιότητες για την κυβέρνηση και τη νέα χρονιά. Παραμένουν επειδή εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος σκιών ανεπάρκειας πάνω στην εικόνα της διαχειριστικής επάρκειας που εκείνη επιθυμεί να εκπέμπει.

Οι μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2023 περιείχαν προειδοποιήσεις οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis πέρυσι, το 56% της κοινής γνώμης έχει αρνητική εντύπωση για το συνολικό κυβερνητικό έργο και οι περισσότεροι, 45%, ανέφεραν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης ήταν εντονότερη στο νούμερο ένα θέμα που ανησυχεί τους πολίτες, την ακρίβεια. Το 70% είχε μάλλον αρνητικές εντυπώσεις για την κυβερνητική αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ το ίδιο ποσοστό βαθμολόγησε αρνητικά και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Παράλληλα, ένα 57% δεν βλέπει με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες της στο Μεταναστευτικό. Στη δεκεμβριανή δημοσκόπηση της Pulse το 50% δήλωσε ότι προβληματίζεται περισσότερο για τα έξοδά του σε τρόφιμα.

Γκρίνια βουλευτών

Δεδομένων των παραπάνω ποσοστών – αλλά και της γκρίνιας που ακούγεται στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών – έχει ήδη ζητηθεί από τους υπουργούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους τα οποία σχετίζονται με την καθημερινή ζωή. Εξάλλου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι θα αποτυπωθούν στην κάλπη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα διαμορφωθούν τόσο από τη συνέπεια που θα δείξει η κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια όσο κι από τα αποτελέσματα που θα φέρει στα ζητήματα καθημερινότητας.

Τα δυο μέτωπα στα οποία δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση είναι της ακρίβειας και της εγκληματικότητας. Το πρώτο κρίνεται ως το δυσκολότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός όρισε ως «πρώτη, πιο άμεση» εθνική επιδίωξη την καταπολέμησή της.

Παρά τη θετική ατζέντα της οικονομίας, στους κόλπους της κυβέρνησης αναγνωρίζουν πως απαιτείται χειροπιαστό αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γι’ αυτό, πέρα από την παραπομπή στα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η κυβερνητική έδρα ποντάρει πολλά στους διαρκείς ελέγχους στην αγορά καθώς και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους αισχροκερδούν.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis τον Δεκέμβριο του 2023 η εγκληματικότητα ήταν σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας – κερδίζοντας, μάλιστα, τρεις μονάδες από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Νοέμβριο. Η ασφάλεια υπήρξε ανέκαθεν ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα.

Ωστόσο, σήμερα, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα εντείνουν την κριτική τους για τα φαινόμενα παραβατικότητας και ατιμωρησίας – επικαλούμενα και την ανασφάλεια που νιώθει η κοινή γνώμη –, το δόγμα της μηδενικής ανοχής, το γνωστό ως «νόμος και τάξη», επιστρέφει.

Εσωκομματικοί τριγμοί

Στο Μεταναστευτικό – το οποίο όπως φάνηκε πρόσφατα προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς στη ΝΔ – η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους. Τη λειτουργία σε κάθε περιοχή της επικράτειας ενός άρτιου συστήματος υποδοχής μεταναστών. Την ψηφιοποίηση στις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Και, τέλος, τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα διευκολύνει την ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τους φόβους που εκφράζει το υπερσυντηρητικό κοινό για μαζικές ελληνοποιήσεις.

Στο πεδίο της δημόσιας Υγείας, εκτός από τον νέο υγειονομικό χάρτη που ετοιμάζεται, το βάρος πέφτει στην Πρωτοβάθμια φροντίδα – όπου σχεδιάζονται ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας και ενίσχυση του ΕΚΑΒ – αλλά και σε παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Related posts

Που θα κάνουν Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Ετοιμάζονται τα στρατόπεδα των υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Δεν δεχομάστε επέκταση των χωρικών υδάτων – Διδαχθείτε από το 1922»

admin

Οριακές καταστάσεις έβαλαν σε κίνηση τον Τσίπρα

admin

Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Μαργαρίτα Γεραλή – Ο αποχαιρετισμός του Τσίπρα

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Σταϊκούρας: Οποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία

admin

Αγοράζουμε F-35 block 4 αντί για απλά F-35

admin

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

admin