Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος η “Χρυσή Βίζα” μέσω επενδύσεων σε ακίνητα στην Ισπανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.13

Η Ισπανία θα καταργήσει το πρόγραμμα της Golden Visa, όπως δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε ως σήμερα δικαίωμα διαμονής στη χώρα για αλλοδαπούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα.

Ο τερματισμός του συστήματος θα βοηθήσει να γίνει η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση “δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική δραστηριότητα”, τόνισε ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα απονέμει έως σήμερα σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ – χωρίς να συνάψουν υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα μια ειδική άδεια η οποία τους επιτρέπει να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα για τρία χρόνια.

“Σήμερα, 94 στις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα (…) σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια πολύ πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρει αξιοπρεπή στέγη κάποιος απ’ όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί”, τόνισε ο κ. Σάντσεθ.

Πρόσθεσε δε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, αφού μελετήσει σχετική έκθεση την οποία υπέβαλε το υπουργείο Στέγασης.

Η γειτονική Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα “χρυσής βίζας” και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δική της στεγαστική κρίση. Οι αλλοδαποί οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα διαμονής μπορούν να τοποθετούν πλέον τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και καιρό να σταματήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Related posts

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο της Χαμάς ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους

admin

Νέα προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Μπαχμούτ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού

admin

Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους – Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα με τον Κιμ

admin

Ιταλία: Το υπουργείο Υποδομών διέθεσε 102 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

admin

Πυρ ομαδόν από Ελ Εριάν, Σάμερς και Κρούγκμαν κατά Fitch για την υποβάθμιση των ΗΠΑ

admin

ΗΠΑ μετά τα πλήγματα σε Χούθι: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν

admin

Ουκρανία: Φιλορώσος ανώτερος αξιωματούχος τραυματίσθηκε από έκρηξη στο Λουγκάνσκ

admin

Ουκρανία: Για “επιτυχίες” στο νότιο και το ανατολικό μέτωπο κάνει λόγο η υφυπουργός Άμυνας

admin

Ρωσία: Απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

admin